Докато премиерът Бойко Борисов, министрите Вежди Рашидов и Лиляна Павлова и американският посланик Джеймс Уорлик разглеждаха археологическите разкопки от базиликата "Света София", на протест дойдоха атакисти начело с лидера Волен Сидеров.

Те носеха плакати с надписи „Бойко, смени си министъра на културата с някой, който говори български" и „Бойко, стига поклони към Турция, искай 10-те милиарда".

Според Сидорв Уорлик получил комисионна, за да лобира за „Шеврон", които подписаха с правителството за проучването на шистов газ. Недоволството на Сидеров срещу Рашидов бе заради това, че той финансира създаването на музей на религиите в бивша джамия.

Вместо това Сидеров иска от културния министър да изгради мемориал-костница в Стара Загора за загиналите по време на турското робство. Попитан има ли какво да каже на Волен Сидеров, премиерът категорично отговори: „Като минат изборите".

По повод протестът на Сидеров, насочен срещу него, Рашидов каза: „Човек би се уморил да отговаря на всяка истерия".

Той поясни, че под джамията, където ще се изгради музей на религиите има тракийско светилище, некропол от 18 християнски гроба, както и там са основите на уникална православна църква.

По повод днешната инспекция на разкопките под базиликата „Света София" културният министър заяви: „Това е уникално, няма такова нещо". По думите му разкопките са факт, благодарение на екипната работа между МРРБ, Министерство на културата и Столична община.

„Ако нямаше такова партньорство, днес нямаше да имаме такъв резултат, а като орел, рак и щука всеки щеше да си тегли и да си прави ПР-а", посочи още културният министър.