Вече няколко месеца една благородна идея - за подпомагане на семейства на деца с тежки мозъчни увреждания чрез обединението им в организация, която да защитава техните интереси, набира скорост, обществено внимание и поддръжници, готови да подкрепят това начинание.

Кампанията е по надслов "Ангели в беда" и в нея активно се включи и община Велико Търново.

За 21 октомври е насрочена и първата среща между родители на деца с тежки мозъчни увреждания, вследствие на катастрофи и други инциденти,  дарители, представители на медиите и КАТ.

Срещата е резултат от съвместните усилия на председателя на фондация "Развитие 21" Александър Александров и основния дарител по време на кампанията за Мануела Горсова - бизнесменът Петър Христов.

Идеята за създаването на такава организация е на Фондация "Развитие 21", която от години е ангажирана с проблемите на деца в неравностойно положение и по-специално на деца с умствени проблеми настанени в домове лишени от родителска грижа.

 В случая с децата пострадали при катастрофи и други тежки инциденти, идеята е да се подпомогнат техните родители да се обединят в организация, която официално да говори за проблемите и нуждите на тези деца и техните семейства, както и да търси ефективни начини за финансиране и лечение на заболяванията им.

Фондация "Развитие 21" се ангажира с проблемите на децата с тежки черепно мозъчни травми, когато започна дарителска кампания за набиране на пари за лечението на тежко пострадалата при катастрофа с Максим Стависки Мануела Горсова.

Фондация "Развитие" призовава своите дарители, както и тези, участвали в кампанията за Мануела, да дарят средства, които ще бъдат предоставени на бъдещата организация:
Фондация Развитие 21
IBAN - BG 30 UNCR 7000 1501 6639 99
BIC - UNCRBGSF
Уникредит Булбанк АД
София, кл. Калоян

Още тогава идеята и на баща й, и на Фондацията е  с парите, останали след лечението на момичето, да бъдат подпомогнати други деца, намиращи се в състоянието на Мануела.

Покрай своята лична трагедия, бащата на Мануела се среща с много родители в неговото положение, чиито деца спешно се нуждаят от адекватни медицински грижи, включително рехабилитация, медицински препоръки, лекарско наблюдение.

След няколко срещи с Красимир Горсов, Фондация "Развитие 21" реши да го привлече за свой служител като той подпомогне осъществяването на контакт със възможно най-много семейства на пострадали деца, които имат желание да се включат в създаването на структура защитаваща интересите на техните деца.

Срещата на 21 октомври, на която ще присъстват родители с които вече е установен контакт, се очаква да положи началото на едно сътрудничество между пострадали семейства, бизнеса и медиите, което да работи за навременното и качествено лечение на деца с тежки черепно-мозъчни травми, които имат реалния шанс тяхното състояние да се подобри при провеждането на едно добро лечение.

Идеята на организаторите на инициативата Александров и Христов е по време на срещата да бъдат уточнени параметрите на бъдещата организация: структура, ръководство, дейност като те бъдат обсъдени със самите родители.

 Ще се съгласува и план за установяване на контакт с максимален брой семейства, чиито деца са засегнати. Фондация „Развитие 21" и останалите дарители ще подпомогнат новата организация юридически, финансово и логистично.

За да се запознае по-обстойно с проблемите на децата с тежки черпно-мозъчни травми, председателят на Фондация "Развитие 21" Александър Александров вече се срещна с две от тях- Кристиян Иванов (17г.) и Светослав Георгиев (25г.).

Срещата с децата, тяхното състояние и разговорите с родителите им затвърдиха убеждението на Александров, че и децата, и техните родители имат нужда от психологическа, финансова и медицинска помощ и че е необходимо да се търси подкрепата и вниманието както на обществото, така и на държавата.