Седмица преди срещата с родителите на деца с тежки мозъчни травми, пострадали при автомобилни катастрофи и други инциденти, фондация „Развитие 21" посети едно от тях в пернишката болница за долекуване и рехабилитация.

Тъжната история на 17-годишния Кристиян Иванов стана известна, след като бащата на Мануела Красимир Горсов се свърза с родителите и го посети като част от кампанията на фондацията.

Припомняме, председателят на надзорния съвет на „Развитие 21" Александър Александров лансира идеята за създаване на организация на родителите на такива деца.

Нейното ръководство ще бъде сформирано от самите родители, като фондацията и други дарители от кампанията за Мануела Горсова ще подпомогнат бъдещата организация юридически, логистично и финансово.

Кристиян от 3 месеца е в състояние на будна кома, след като на 23 юни момчето е блъснато от кола на Околовръстното край София по време на незаконно родео.

В разговор с председателя на фондация „Развитие 21", Александър Александров, майката на Кристиян Антоанета Иванова сподели, че състоянието на сина й се подобрява много бавно, „напредват с милиметърчета".

На него му трябват много грижи, любов, но и добри рехабилитатори. На пострадалото момче помагат близки, роднини, както и персоналът на болницата в Перник, които действат и като психолози.

Антоанета е категорична, че са необходими и консултации с психолози, които да помагат на семействата в подобни ситуации.

Всички се отнасят изключително внимателно към пострадалия Кристиян, но по думите на Антоанета в болничното заведение няма необходимата апаратура, макар че лекарите и сестрите правят всичко, на което са способни.

Антоанета сподели, че мечтата й е Кристиян да заживее нормален живот.
Той не може да усеща много неща, но когато хората около него гледат как го боли, тях ги боли повече, разказва майката, която е неотлъчно до сина си.

Александър Александров пое ангажимент на първо време на Кристиян да бъде осигурена добра рехабилитация. Чрез медиите ще бъде популяризирана и дарителската кампания за момчето.

На фона на подобни семейни трагедии обаче още по-силно изпъква необходимостта от една организация, която да работи за адекватното, постоянно и качествено лечение на деца в подобни състояния.

Трябва да бъде привлечено вниманието и на държавните институции, защото нерядко подобни случаи изискват сериозни финансови и медицински ресурси.