До месец пловдивският Апелативен съд ще обяви решението си по делото срещу Лазар Колев, осъден за убийството на сестрите Белнейски на "доживотен затвор без право на замяна" на първа инстанция, съобщи радио Пловдив.

В края на продължилия три дни процес Колев заяви, че е невинен и поиска оправдателна присъда. Делото беше върнато за ново разглеждане от апелативните магистрати в Пловдив по разпореждане на Върховния касационен съд.

Както и при предишните процеси през изминалите няколко години адвокатите Марковски, защитаващи Лазар Колев, изтъкнаха и този път в пледоариите си, че доказателствата по делото не са достатъчни, за да получи той най-тежката присъда. Основните им аргументи са свързани с експертизите, направени след жестокото убийство на двете сестри, както и с показанията на ключовия свидетел Владимир Славов - Иширковеца, пред когото Колев е разказал какво е извършил, докато двамата са били в ареста.

От своя страна становището на държавното обвинение беше, че съдът трябва да потвърди присъдата на Лазар Колев. Вината му е безспорно доказана, казаха апелативният прокурор Иван Даскалов и заместник апелативният прокурор Божидара Попова.

Ако с решението си Апелативният съд потвърди най-тежката присъда за Колев, защитата му е категорична, че ще обжалва.

Припомняме, на на 10 юни 2011 г. Пазарджишкият окръжен съд наложи на Лазар Колев най-тежкото наказание - доживотен затвор без право на замяна. Тогава той бе признат за виновен, че на 28 януари 2006 година е изнасилил и убил в района на Пазарджик Росица Белнейска, а след това е изнасилил, блудствал и убил и сестра й Христина в местността „Грамадите" край Брацигово.
През ноемви Апелативният съд в Пловдив потвърди наложената от първата инстанция доживотна присъда за Колев.
Освен това той е осъден да заплати на родителите им обезщетение от общо 400 000 лв.

Делото беше върнато на пловдивските магистрати по разпореждане на Върховния касационен съд.