Пловдивският апелативен съд потвърди доживотната присъдата на Лазар Колев, съобщи Фокус.

Припомняме, пазарджишкият окръжен съд му наложи най-тежкото наказание на 10 юни 2011г. Тогава той бе признат за виновен, че на 28 януари 2006 година е изнасилил и убил в района на Пазарджик Росица Белнейска, а след това е изнасилил, блудствал и убил и сестра й Христина в местността „Грамадите" край Брацигово.

Осъден е да заплати на родителите им обезщетение за претъпени морални вреди общо в размер на 400 000 лева.

Апелативните съдии приеха, че повдигнатите обвинения срещу Лазар Колев са доказани по категоричен начин, а защитната му теза, макар професионално поднесена, е изцяло опровергана.

В решение от 120 страници съдът е направил изчерпателен анализ на показанията на над 50 свидетели, 40 експертизи, включително и заключения, изготвени в чужбина. Материалите по делото са събрани в 30 тома, допълва news.plovdiv24.bg.

Решението подлежи на обжалване или протест пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок от съобщението до страните.

„Груба съдебна грешка направи първата инстанция на съда, която с потвърждението на апелативния съд става груба и още по-опасна. Съдът и прокуратурата са авторитетни институции, но това не значи, че са прави". Това заяви в коментар за news.bg защитникът на Лазар Колев - адвокат Марин Марковски.

Той посочи, че и първоинстанционният, и апелативният съд са отказали да назначат експертиза на ноктите на двете момичета. Припомняме, искането за експертизата беше отхвърлено и на първа инстанция.

В същото време адвокат Марковски има съмнения, че ноктите, от които е взет изследвания биологичен материал, може да не са на убитите сестри Белнейски. „Те отказват експертизата и това за мен е много подозрително и ужасно притеснително", коментира още адвокат Марковски.

Той обяви, че ще обжалва присъдата пред Върховния съд. Юристът изрази надежда, че съдиите там освен опитни, са и смели и ще постановят връщане на делото на апелативен съд, който може да назначи експертизата.

Към края на делото срещу Лазар Колев прокуратурата и следователи от Пазарджик обявиха, че разследват и втори човек за евентуална съпричастност към зверското престъпление. „Това са блъфове", коментира адвокат Марковски и обясни, че в обвинителния акт прокуратурата поддържа тезата, че Лазар Колев е единственият извършител. „Това са блъфове за пред хората, които не разбират", обяви още защитникът.