Няма кворум. Този път в зала не дойдоха депутатите от "Атака" и ГЕРБ.

Председателят на НС Михаил Миков даде 10-минутна почивка. Ще насроча извънредно заседание, заплаши Миков.

Днес първа точка в дневния ред на парламента е разглеждането на внесения от Инициативен комитет референдум за избирателната система.

Вчера правната комисия не стигна до някакво решение по референдума. Два часа депутатите спореха по казуса.

След почивката резултатът не бе по-различен. 112 депутати бяха в залата.

Доста странно е, че колегите от ГЕРБ, които искаха да се вкара тази точка в дневния ред, не влязоха, констатира Михаил Миков.

Следващият опит за заседание е утре от 9 часа, когато трябва да се гласува вота на недоверие.

След проваленото заседание в кулоарите на НС започнаха обясненията и коментарите.

Според Цветан Цветанов този парламент отдавна вече е изчерпал всякаква възможност да прави законодателна дейност.

Вторият човек в опозицията обясни, че депутатите от ГЕРБ биха влезли в пленарна зала, само ако управляващите осигурят необходимия кворум.

"Кворумът за дейността на 42-ото Народно събрание и подкрепата за сегашното правителство я дава управляващото мнозинство", посочи още Цветанов и обърна внимание на това, че герберите са всеки ден още в 9 часа в парламента, но кворумът не зависи от тях.

"Не бламираме Инициативния комитет, който събра подписите за референдум", се зарече обаче зам.-председателят на ГЕРБ.

Единственият начин за постигане на политически консенсус, според бившите управляващи, е да има ясна визия кога ще се проведат предсрочните парламентарни избори и каква ще е законодателната програма, приемана от 42-ото Народно събрание.

Не ние сме отговорни за кворума в Народното събрание. Това заяви за породен път от своя страна Цецка Цачева на брифинг в НС по повод днешния провал на кворума.

По думите й, когато мнозинството има интерес да си назначи членове на Сметната палата, си е осигурило кворум.

Цачева се оплака от проведените вчера заседания на правната комисия и комисията за гражданското общество, на които не бе постигнат консенсус и конкретно решение по въпроса за провеждането на референдума, което трябваше да се обсъжда и на днешното пленарно заседание. Членовете на Инициативния комитет бяха обругавани, изтъкна тя.

ГЕРБ потвърждава за пореден път - ние сме за провеждането на референдум с трите въпроса така, както са поставени от президента и подкрепени от над половин милион български граждани, заяви Цецка Цачева. Партията била за пряка демокрация и за това хората да кажат какви да са изборните правила.

Според "червената" Мая Манолова ГЕРБ не искат провеждането на референдум за въвеждане на задължително гласуване и други изборни промени.

До този извод е стигнала зам.-шефката на Народното събрание, след като депутатите от опозицията не влязоха в пленарна зала и не помогнаха за събирането на кворум.

"Те самите не знаят какво искат", отсече пред журналисти в парламента социалистката, но след това добави: "Искат да клатят институциите, да работят срещу интересите на държавата, искат хаос, безредици".

В днешното провалено заседание на Народното събрание Манолова съзира поредния цирк, разигран от ГЕРБ.
"Пълно лицемерие е от страна на ГЕРБ, че стоят зад идеята за референдум, защото нормалното парламентарно поведение е, ако подкрепяш една идея, да влезеш в зала, да се обосновеш и да гласуваш "За", отбеляза още "червената" Манолова.

Макар, че зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов се зарече, че опозицията не бламира работата на Инициативния комитет за събиране на подписи за провеждането на референдум, Манолова ги обвини именно в това, че бламират гласуването за провеждане на референдум.

"Това е недостойно поведение - вместо да влезеш в пленарна зала, когато се обсъжда исканата от теб точка и да заявиш своята позиция, да стоиш в коридора и да даваш трибунки с неясно съдържание. Това е някакво раздвоение на личността и форма на шизофренно поведение, когато хем си за референдум, хем бламираш приемането на такава точка", продължи с критиките зам.-шефката на НС.

По отношение на задължителното гласуване Манолова напомни, че лидерът на БСП обяви, че е "За" въвеждането на задължителен вот и именно заради това левицата е готова да подкрепи референдум по тази тема.

"Тези, които искат дистанционно електронно гласуване, искат да направят изборите пазар - купен и контролиран вот", коментира и въпросът за въвеждането на електронно гласуване, какъвто е и един от трите предложени за референдум въпроси на президента.
Социалистката е на мнение, че при такова гласуване много по-лесно ще се купуват гласове, а когато гражданинът не е в черната стаичка на избирателната секция, може да бъде натискан.

Всички, които в дружен хор застъпват идеята за провеждане на референдум, не правят необходимото това да се случи, изтъкна от своя страна лидерът на ДПС Лютви Местан.
Ако са искрени в идеята да се проведе, то би трябвало да бъдат така добри да направят елементарното, да се осигури кворум за разглеждането, заяви той и допълни: „Подозирам ги във висока доза неискреност".