Ние няма да драматизираме въвеждането на задължителен вот. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан на влизане в парламента. От изказването му стана ясно, че задължително гласуване ще има, защото имало съгласие.

„Като основен мотив за въвеждане на задължителното гласуване се изтъква необходимостта от по-висока легитимност на представителните власти", посочи Местан.
Тази теза е цинична. Ако ние имаме проблем със своята представителност и предвид на ниска избирателна активност тя не е висока, на първо място трябва да търсим причината в нас, да реформираме себе си и партиите си, убеден е лидерът на ДПС.

Според него политиците трябва да направят партиите си и тезите си по-атрактивни, по-ефективни, за да спечелят доверието на гражданите и това да доведе до по-висока избирателна активност и оттам и до по-висока представителност на представителните власти.

Противното е цинично, защото ние искаме да прехвърлим отговорността за собствените си недъзи върху избирателите, върху обществото и да ги задължим да ни осигурят по-висока представителност", коментира Лютви Местан.

Това е нечистоплътно, това е абсолютно цинично. Като либерал не мога да приема този мотив, защото е нечестно спрямо българските граждани. Ако вие не припознаете в нито един участник в предизборната надпревара адекватен изразител на вашите политически или граждански позиции, как ще бъдете заставен да гласувате непременно за някого", недоумява той.

Попитан за ефекта на задължителното гласуване, той е на мнение, че това няма да промени съотношението между политическите сили. Това са много красиви мечти, които обаче ще останат нереализирани, убеден е Лютви Местан.

Във вторник на заседанието на КСНС при държавния глава ДПС отива с нагласата да се постигне консенсус.
„Струва ми се, че това е много важно и общо взето ДПС в тази нелека ситуация ще бъде фактор, който да спомогне за постигането на съгласие за предсрочни избори", коментира Лютви Местан.

Няма да наддавам за по-бърза дата за избори, но ще се съобразя с решението на мандатоносителя, когато това решение се разполага в съзвучие с Конституцията, каза той в отговор на въпрос за датата на предсрочния вот.

По-късно в кулоарите на Народното събрание Лютви Местан коментира референдума за избирателната система. Най-вероятно референдум ще има, защото пред очите ни се разгръща едно много мило съгласие, подчерта той. Въпреки това съгласие той заподозря формациите във формално искане за провеждане на референдума.

Всички, които в дружен хор застъпват идеята за провеждане на референдум, не правят необходимото това да се случи, изтъкна лидерът на ДПС. Ако са искрени в идеята да се проведе, то би трябвало да бъдат така добри да направят елементарното, да се осигури кворум за разглеждането, заяви той и допълни: „Подозирам ги във висока доза неискреност".

Според него ще се наложи сериозна разяснителна кампания за референдума, тъй като въпросите в него са сериозни.

Най-тежката заблуда е самата идея, че чрез реформа на избирателната система ние можем да реформираме политическата система като пряко, абсолютно неизбежно следствие, убеден е той.