С визитата си искам да покажа, че Германия работи не против Русия, а с Русия.

Това заяви канцлерът Ангела Меркел на съвместен брифинг с президента Путин в Москва, където пристигна, за да почете паметта на загиналите през Втората световна война.

Преди двустранните разговори между двамата лидери, те положиха венец пред Гробницата на Незнайния войн до стените на Кремъл.

Меркел посочи още, че има много въпроси, които предстоят да бъдат решени, сред които - Украйна, иранският въпрос, ситуацията в Сирия.

От своя страна президентът Путин обяви във връзка с повода на визитата на Меркел, че Германия е била първата жертва на нацисткия режим, а по време на войната битката се е водела не срещу Германия, а срещу нацистка Германия.

С Германия ние никога не сме воювали, там и винаги сме имали много привърженици и приятели, подчертава Путин, който обаче по време на разговора си с канцлера е признал, че съществуват проблеми между двете държави.

Руският президент изтъкна, че с днешната съвместна церемония се напомня за трудния път, който е трябвало да извървят Русия и Германия в името на примирението, път от тежките обиди и ожесточението към взаимното разбиране и сътрудничеството.

Той е убеден, че е наложително изграждане на нова система за евросигурност, за да се направи крачка напред, не трябва да се живее с фобиите от миналото, а да се гледа в бъдещето, подчертава руският държавен глава.

Очаквано, акцент на срещата, а и на брифинга бе ситуацията в Украйна.

По думите на Меркел президентът Путин има влияние в Донбас, което може да помогне за примирието и началото на мирния процес.

Говорихме за опасността от възобновяване на военните действия и се уверихме взаимно, че минският комплекс от мерки е това, което имаме и то е основа за търсене на мирно решение на конфликта, коментира още германският канцлер. По думите й, всеки трябва да използва своето влияние, а Путин определено имал влияние сред сепаратистите.

Меркел е категорична в същото време, че териториалната цялост на Украйна трябва да бъде възстановена.

От своя страна Путин признава, че Русия и Германия сериозно се разминават в оценките си за преврата в Украйна, но са на едно мнение, че ситуацията трябва да се разреши чрез дипломация.

Руският президент изтъкна също така, че по тази тема двамата с Меркел непрекъснато са във връзка, както и с президентите на Франция и Украйна.

Путин подчерта, че Москва ще използва цялото си влияние върху ръководствата в Донецк и Луганск, за да започне работата по урегулиране на ситуацията и тя да продължи позитивно.

По-рано Путин призна пред германския канцлер Ангела Меркел, че има проблеми в отношенията между Берлин и Москва.

Той подчерта необходимостта от бързо разрешаване на проблемите.

Съществуват известни проблеми. Колкото по-бързо тези проблеми бъдат разрешени и спре тяхното негативно влияние върху развитието на отношенията, толкова по-добре, поясни той.

Много направихме, за да станат отношенията между двете страни, колкото се може по-добри, но има още някои проблеми, поясни руският президент.

Двамата са съгласни, че Москва и Берлин трябва да намерят дипломатически решения за разрешаване на проблемите в двустранните отношения.

Трябва да работи, включително да си сътрудничим в трудни ситуации като днес и да се борим да намерим дипломатически начини за разрешаването им, отговори Меркел на руския държавен глава.

Меркел пристигна днес в Москва за участие в мероприятия по случай 70 години от капитулацията на Германия през Втората световна война. Самолетът на канцлера кацна на летище Внуково-2.

Меркел и повечето западни лидери решиха да не присъстват на вчерашния парад заради ситуацията в Украйна.

По-рано говорителят на Путин Дмитрий Песков разри, че по време на срещата на двамата лидери ще бъдат обсъдени двустранните отношения, отношенията на Русия с ЕС и изпълнението на минските споразумения за урегулиране на ситуацията в Украйна.