Русия проведе дългоочаквания Парад на победата в Москва по случай 70 години от капитулацията на Нацистка Германия през 1945.

На фона на напрежението между Русия и Запада тазгодишният парад беше един от най-големите в историята на Руската федерация - участваха над 16 хиляди военнослужещи и официални лица, 194 единици бойна техника и 143 военни самолета и хеликоптера. За сравнение на 24 юни 1945 година вземат участие около 40 хиляди военнослужещи и 1 850 бойни машини.

Путин начело на шествието „Безсмъртният полк" на Червения площад
Още...

„Ние помним приноса на нашите съюзници: САЩ, Великобритания, Франция, други държави и антифашистки сили", заяви Путин в своето дванадесето обръщение към нацията по случай Деня на победата.

Съветският съюз понесе тежестта на вражеските атаки. Тук се проведоха решителни битки по време на войната, добави той.

По думите му по време на днешния парад на Червения площад ще има повече от 10 държави, които ще участват със свои войници.

По време на речта си руският президент призова за минута мълчание в памет на жертвите.

Путин е убеден, че Втората световна война е урок за човечеството и че сега отново историята се обръща към разума.

Според него историческата среща на съюзниците на Елба e част от примерите, свързани с обединение на народите в интерес на мира и стабилността.

„Вие сте истински герои", обърна се той към ветераните. След това зазвуча руският химн.

Путин призова като обща задача да стане изработването на система за равна сигурност за всички държави. Система - адекватна на съвременните заплахи, създадена на регионална и глобална, извънблокова основа. Само тогава, по думите му, ще бъде осигурен мир и спокойствие на планетата.

Руският президент подчерта, че в последните години всички са започнали да игнорират базовите принципи на международното сътрудничество - принципи, изстрадани от човечеството след глобалните изпитания на войните.

Виждаме опити за създаване на еднополярен свят, виждаме нарастване на силовото блоково мислене, всичко това поставя под съмнение устойчивостта на световното развитие, убеден е руският президент.

В тази връзка той припомни, че авантюрата на Хитлер е страшен урок за света и призова международната общност към бдителност.

По думите на Путин, не трябва да се забравя, че идеята за расово превъзходство и изключителност е довела до най-кръвопролитната война, в която Съветският съюз е поел най-жестоките удари на врага.

Затова, убеден е Путин, закономерно е, че именно Червената армия, в резултат на съкрушителния щурм на Берлин, поставила победната точка на войната с хитлеристка Германия.

Парадът, който се проведе на Червения площад, стартира със съветската военно-патриотична песен „Свещена война" от Втората световна война, с която Русия символизира защитата на отечеството. Военнослужещи маршируваха под звуците на патриотичната песен, носейки двата символа на Русия - Знамето на победата и знамето на Руската федерация.

След това военният министър Сергей Шойгу и командирът на парада генерал-полковник Олег Салюков, който е главнокомандващ на Сухопътните войски на Русия, започнаха инспекция на парада.

Шойгу поздрави войниците и рапортува пред президента Владимир Путин, който беше на централната трибуна на площада с международни лидери, гости, ветерани и висши политици на Русия.

Москва покани 68 лидери на парада, но само около 1/3 приеха да присъстват на събитието заради ситуацията около Украйна. Предимно отказаха лидери на западни държави и страни от Централна и Източна Европа, включително на България.

На събитието присъстваха генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, президентите на Азербайджан, Армения, Египет, Индия, Китай, Сърбия, Словакия, Македония, Палестина и други.

Традиционно военният парад започна с барабанчици от Военното музикално училище в Москва.

В парада участваха полк от Сухопътните войски, полк от Военновъздушните сили, полк от Военноморския флот, Въздушно-десантни войски, Железопътни войски, Ракетни войски със стратегическо предназначение, войски от Въздушно-космическата отбрана, от Московското висше общовойсково командно училище, почетен караул с рота знаменосци, ветерани, военни оркестри.

До трибуната с официалните лица бяха разположени гвардейци-линейчици, знамена на победата, руският флаг, знамето на военното министерство и други.

След години на отсъствие участваха курсанти от Висшето военноморско училище „П.С. Нахимов", от Военната академия за химическа защита и други. Дебют направи Тихоокеанското висше военноморско училище „С.О. Макаров". В парада участваха и войски от Казахстан, Армения, Азербайджан, Киргизстан, Индия, Китай, Сърбия и Монголия ( някои след 5-годишна пауза, а други за първи път - б.р.).

Тази година бяха включени нови бойни машини като „Армата", „Бумеранг", „Курганец-25", ракетни комплекси „Ярс", бронирани машини „Тигр", също бойни самолети, които не са участвали в подобни паради.

През Червения площад премина Т-34-85 - историческият среден танк от периода на Втората световна война, който е определян тогава от нацистите като най-добрият в света и превъзхождащ германските бойни машини. Преминаха също артилерийска установка СУ-100 от края на Втората световна война и брониран автомобил „Тигр" - руски многоцелеви автомобил с повишена проходимост.

За първи път беше показан противотанковият ракетен комплекс „Корнет-Д" на бронирана машина „Тигр". Той може също да поразява въздушни цели. През деня може да поразява цели на 5 500 метра, а през нощта на 3 500 метра.

Преминаха няколко броньотранспортьора БТР-82А и брониран автомобил с повишена защитност „Тайфун-К" ( 9 единици). Първо участие в парад взе и брониран автомобил с повишена защитност „Тайфун-У". Участваха също верижна машина БМД-4М и  БТР-МД „Ракушка". За първи път бяха показани БТР „Курганец-25" и БМП „Курганец-25".

Голям интерес предизвикваха БМП „Армата" и новият основен танк на Русия Т-14 „Армата", които правят дебют на парада. БМП „Армата" е създаден на базата на проекта танк Т-95, като разработването е започнато в началото на 90-те години на ХХ век.

Първата партида Т-14 влиза на въоръжение в началото на 2015 година. Той е разработван в периода 2009-2015 година. Танкът "Армата" има безпилотна оръдейна кула и 125-милиметрово оръдие с гладка вътрешност, което може да изстрелва управляеми ракети, както и снаряди.

Екипажът от двама души има по-добра защита от тази на съществуващите руски танкове. Шасито на танка е приспособимо като платформа за други оръжейни системи.
"Армата" също така можел да се „превърне в напълно роботизирано бойно превозно средство".

Компютърните технологии, скоростта и маневреността на новия танк се твърди, че са много по-добри от тези на танковете Т-90, сегашната опора на руската армия.
Русия планира да произведе около 2300 танка "Армата", започвайки през 2020 г., за да замени танковете от съветската епоха.

На парада участва и настоящият основен танк Т-90А.

В началото на 2015 година са изготвени специално 8 нови единици самоходна гаубица САУ „Коалиция-СВ", които преминаха по Червения площад специално за парада. Тя е произведена през 2014 година и влиза на въоръжение тази година. Гаубицата е 152 мм.

Русия не пропусна да покаже и оперативно-тактическият ракетен комплекс „Искандер". Основното предназначение е унищожаването на вражески противовъздушни установки, ракети, артилерия и приземена летателна техника, както и нанасянето на щети по комуникационни възли, командни постове и инфраструктурни обекти от голяма значимост. Тя е разработена през 90-те години и влиза на въоръжение в средата на предното десетилетие. Може да поразява цели до 500 километра.

В парада участваха и зенитно-ракетни комплекси „ТОР-М2У", „БУК-М2", руският самоходен зенитно-ракетен-оръдеен комплекс с наземно базиране „Панцир-с" и зенитно-ракетен комплекс със среден и далечен обсег на действие С-400.

За първи път официално на парада бяха показани БТР „Бумеранг" и междуконтиненталната балистична ракета с твърдо гориво РС-24 „Ярс". Ракетата се явява модернизирана версия на ракетния комплекс „Топол-М". Тя може да порази цели на 11 000 километра. Съдържа 3-4 бойни блока, а мощността на заряда е 150-300 кт.

Редица военни самолети и хилекоптери прелитяха над Москва на височина от 150 метра до 600 метра със скорост от 200 до 550 километра в час. Над Червения площад преминаха хеликоптери Ми-26, Ми-8, Ми-24, Ми-,28Н, Ми-35, Ансат-У, Ка-52, свръхзвуков стратегически бомбардировач-ракетоносец ТУ-160, най-тежкотоварният самолет в света Ан-124-100, военнотранспортният самолет ИЛ-76, стратегически бомбардировач ТУ-95мс, бомбардировачът Ту-22М3, руски самолет цистерна Ил-78, зареждащ ТУ-160, Су-34, Су-24, МиГ-31, прелетяха също МиГ 29СМТ, Су-34, Су-24, МиГ-31, Су-25СМ, Су-27, МиГ-29, ЯК-130.

Най-голям интерес представляват изтребителите „Сухой" Су-30 и Су-35, които за първи път участваха в парад. Су-35 има за цел да запълни дупката между руските изтребители 4-то поколение и предстоящия ПАК ФА/Т-50. Той развива максимална скорост от 2,25 (2500 км / ч). Бойният му радиус е 3 600-4 500 километра, а таванът на полета 18-20 хиляди метра. От февруари 2014 година е в експлоатация. В края на 2015 година ВВС на Русия ще има 48 изтребителя от този модел. Въоръжен е с ракети „въздух-въздух" ( с голям, среден и малък обсег) и ракети „въздух-земя" (противокорабни ракети, боеприпаси с висока прецизност и неуправляеми боеприпаси).

По традиция в други 26 големи града и 50 малки населени места се провеждат подобни паради. Например на Кримския полуостров се провеждат в Севастопол и Керч. В Севастопол участват повече от 1000 военнослужещи, 40 бойни машини, 30 самолета и вертолета и 10 плавателни съда. В пристанищните градове са показани ядрени подводници, ракетни крайцери, десантни кораби, миноносци и други.

С марша „Денят на победата" военният оркестър напусна Червения площад, с което се сложи край на парада, който продължи около час и 20 минути.

Президентът Путин и военният министър Шойгу се ръкуваха с военните командири.

После руският президент и международните гости поставиха венци пред Гробницата паметник на Незнайния воин до стените на Кремъл. Последва обща снимка на международните лидери с домакина.