Шефът на Службата за сигурност на Украйна Валентин Наливайченко обвини Русия, че напада Украйна, след като хуманитарният конвой навлезе в Украйна без ескорт на „Червения кръст", съобщава Ройтерс.

Десетки камиона навлязоха в Източна Украйна, след като Москва обяви, че е изморена от чакане и обвини Киев в създаване на изкуствени пречки.

Наливайченко подчерта, че придвижването на камионите представлява „директна инвазия"  в Украйна от Русия. Той поясни също, че Украйна няма да използва сила срещу руския хуманитарен конвой. По думите му Киев желае "избягване на провокации".

Говорителят на украинските военни Андрий Луценко каза, че 90 камиона са влезли в Украйна без разрешение или участието на „Червения кръст", което е нарушение на споразуменията между Украйна и Русия.

Украйна също обвини Русия, че нарушава „основните принципи на международното право". Киев призова международните партньори да се „обединят в решително осъждане на незаконните и агресивни действия на Русия".

Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че в страната са влезли повече от 100 руски камиона, което е „скандално нарушение на международното право". Според него нито един от камионите не е проверен какво превозва преди да се насочи към Луганск.

„Червеният кръст" съобщи, че не ескортира камионите заради „нарушаване на ситуацията по безопасността".

Украйна се опасява, че конвоят може да достави оръжия на сепарaтистите.