Над 200 камиона с хуманитарна помощ от Русия са пресекли границата с Украйна без разрешението на Киев и без да бъдат придружавани от представители на "Червения кръст", съобщиха свидетели на Ройтерс.

„Червеният кръст" потвърди, че не придружава конвоя.

Не получихме нужните гаранции за безопасност от враждуващите страни. Нашият екип е бил тежко обстрелван тази нощ в Луганск", подчертаха от организацията.

Руският хуманитарен конвой се движи към Украйна, но ние не го ескортираме заради нарушаване на ситуацията с безопасността", допълват от „Червения кръст".


Киев обвини Русия, че напада Украйна
Още...

Има информация, че камионите са придружавани от малък брой проруски сепаратисти. Руската държавна телевизия предполага, че конвоят ще бъде ескортиран от въоръжени сепаратисти „за защита".

Проруските сепаратисти в Източна Украйна дори са разположили блокпостове за безопасно преминаване на автоколоната с руската хуманитарна помощ.

Според договорката между Киев и Москва камионите трябва да бъдат придружавани от представители на "Червения кръст".

Конвоят бе забавен с повече от седмица заради опасения, че е прикритие за инвазия.

Руският президент Владимир Путин е информиран, че конвоят се е насочил към украинския град Луганск, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде РИА Новости.

Правителствени източници на Украйна съобщиха за Интерфакс, че камионите са пресекли границата без разрешението на Киев:  „Конвоят започна да се движи без съгласието на украинската страна и без да бъде придружаван от „Червения кръст".

Камионите започнаха да се движат бавно малко след като руското външно министерство излезе с остро съобщение, в което отбелязва, че „всички извинения за отлагане предоставянето на хуманитарната помощ...са изчерпани".

ЕС и НАТО възроптаха срещу руския конвой
Още...

„Руската страна реши да предприеме действия. Нашият конвой, носещ хуманитарна помощ, започна да се движи в посока Луганск", допълва се в съобщението.

Украйна се притеснява, че конвоят може да снабди сепаратистите с оръжия.

Няколко часа след навлизането на конвоя на украинска територия проруски сепаратисти информираха, че първите камиони с руска помощ са пристигнали в Луганск.

Конвоят включва около 270 камиона, които пренасят 2 хиляди тона първа помощ за украинските жители. Руските власти обявиха, че в товара има 400 тона зърно, 100 тона захар, 62 тона бебешка храна, 54 тона медицински продукти, 12 хиляди спални чувала и 69 мобилни електрически генератора.

НАТО обвини Русия, че използва артилерия срещу украинската армия
Още...

Руското министерство по извънредните ситуации обяви вчера, че представители на „Червения кръст" ще ескортират с техни автомобили конвоя до Югоизточна Украйна.
От ведомството подчертаха, че в кабината на всеки камион трябва да бъде само шофьорът и всички спирания по пътя са забранени.