Премиерът Сергей Станишев подписа заповед за освобождаване от длъжност, считано от днес, на заместник-министъра на вътрешните работи Румен Андреев.

По-рано премиерът заяви, че ще одобри предложението на министър Михаил Миков за освобождаването на заместник-министър Андреев.

Станишев коментира пред журналисти факта, че служители на ведомството са отбелязвали празник в деня за траур.

Смятам, че в тази ситуация, когато цялата нация е в траур, това е много неуместно от морална гледна точка, заяви премиерът.
Останалите служители, които са участвали в празненството, ще бъдат наказани, добави той.

Припомняме, след сигнал на граждани снощи депутати от РЗС засичат във въпросния ресторант група висши полицейски шефове да празнуват - според РЗС, рождения ден на Венцислав Рангелов, шеф на служба „Контрол на общоопасните средства".
Освен висшите полицаи в ресторанта били още шефът на БФС Борислав Михайлов и собственикът на Локо (Сф) Николай Гигов.

От МВР опровергаха, че пред ресторанта е бил и автомобилът на вътрешния министър, тъй като тъй като е бил ползван до миналия четвъртък и след това влязъл за ремонт.
Отпред било спряло „Ауди" СА0101АТ на заместник министъра Румен Андреев, а не СА0101АС на министъра.
Хората на Янев обаче разпространиха снимка (виж горе), на която се вижда, че това е именно аудито на вътрешния министър.

Такъв тип публични мероприятия не могат да бъдат приети за нормални във време на национален траур, категоричен е и вътрешният министър Михаил Миков.

Става въпрос за частно парти, организирано от служител на МВР, на което са участвали много служители от министерството, поясни вътрешният министър на брифинг в МВР.

Той каза, че все още се установява кои хора са били, какво и как е станало.

Той потвърди, че вече е предложил на премиера да бъде освободен зам. министъра на вътрешните работи Румен Андреев, а за останалите тепърва инспекторатът и други структури ще преценяват какво да се предприеме.

За исканата оставка на Андреев Миков поясни още, че я е поискал, тъй като смята, че да присъства на такова мероприятие в ден на национален траур член на политическия кабинет, не издига авторитета на министерството.

Запитан дали смята самият той да подаде оставка Миков каза: „Разбирам, че в някои медии беше направен опит за алюзия с времето на покойния Любомир Начев и опит чрез цитиране на номера на автомобили за внушаване на мое присъствие там."

Това беше разиграно във времето снощи, включително от политически сили в комбинация с определени електронни медии, добави Миков и каза, че го приема като част от предизборната обстановка.

По думите му тепърва ще бъде обсъждан и въпросът за лъскавото парти, организирано от служител на МВР. Той каза и че е разбрал, че на партито са събрани 17 хил. лв. за деца на загинали служители от МВР.

От пресцентъра на министерството припомниха, че практиката за празнуване на рождени дни на висши полицейски началници вместо с подаръци с събиране на средства за дарения за деца сираци, не е започнала от снощи.

Като пример изтъкнаха, че неотдавна гл. комисар Красимир Петров, директор на гранична полиция, с такъв жест дарява средства за двама кръгли сираци - абитуриенти.

Министър Миков каза, че е знаел за рождения ден и е повдигна въпроса как би се приело. По думите му организаторът е преценил, че ще надделее благотворителността на мероприятието.

„В крайна сметка не е министърът този, който ще регулира със свои заповеди и вътрешни актове частния живот на служителите.
Отдавна отмина времето когато в МВР, за да се ожениш, трябваше да вземеш разрешение от началника
", каза още Миков.

Междувременно от новия полицейски синдикат съобщиха, че Венцислав Рангелов, шеф на служба „Контрол на общоопасните средства" (КОС) ще бъде предложен за изключване като член на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) и като зам.-председател на синдикалното дружество при Столична дирекция на вътрешните работи.

Това бе обявено преди началото на заседание на Управителния съвет на синдиката.

УС ще се запознае с фактите около скандалния рожден ден на Рангелов, пищно отпразнуван снощи в софийския ресторант „Континентал плаза".

Недопустимо е в деня на национален траур заради трагичния инцидент на връх Бакаджика край Ямбол висши полицейски служители, бизнесмени и спортисти да се забавляват шумно с песните на сръбската звезда Мирослав Илич.
Подобно действие е в разрез с морала и ценностите, които защитава синдикатът, се казва в декларацията.