Софийски градски съд гледа делото за побоя пред столичното 35-то училище, станал на 23 ноември 2011 г. Подсъдим е 15-годишният Валентин Стоянов, който преби безпричинно своя връстник Андрей Илчев.

Преди месец Софийският районен съд осъди Валентин Стоянов на три години затвор, като постанови той да изтърпи наказанието си в поправителния дом в Бойчиновци, където е от задържането си.

Адвокатите на Стоянов обжалваха присъдата.

"Всички този път свършиха чудесна работа - и в болницата, и в съда, и в прокуратурата, и разследващите органи", каза бащата на Андрей - Огнян Илчев, цитиран от БНР.

"Общността около 35-то училище успя да се организира по един начин, който да покаже и на насилника, и на институциите, че няма да търпи подобно нещо. Ние сме длъжни като общество точно така да реагираме в подобни ситуации.", коментира психологът Христо Монов.

"Но с една тежка присъда проблемът на детското насилие няма да се реши. Такова тежко наказание може би ще стресне една част от евентуални бъдещи извършители. Друг е въпросът, че след 3-те години, ако останалите инстанции потвърдят това наказание, просто ще излезе още един престъпник", допълни психологът.

Припомняме, 15-годишният Валентин Стоянов - ученик от столичната Гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев" преби 16-годишния Андрей Илчев - ученик в 35 СОУ на 23 ноември 2011 г. вечерта.
Побоят стана близо до 35 СОУ в София.

Двамата не са се познавали, нито са имали спречкване преди побоя. 15-годишният Валентин случайно избрал Андрей, защото искал просто да пребие някой. След нападението той се похвалил пред приятели във фейсбук: „Аз му ударих един и от там такова мятане... имах чувството, че асфалтът се пукна. После два шута в главата..."

След побоя 16-годишният ученик бе настанен в реанимацията на "Пирогов" с опасност за живота. При операция бяха извадени бъбрекът и далакът на деветокласника. Белият му дроб също имаше наранявания. Андрей Илчев бе изписан от „Пирогов" в началото на декември, но детските коремни хирурзи продължиха да следят състоянието му на контролни прегледи.

15-годишният нападател Валентин Стоянов бе задържан, а на 27 ноември съдът го остави за постоянно в ареста след като родителите му отказаха да обжалват наложената му от съда мярка.