Прокуратурата започва "лов на вещици" и част от тях са магистрати. Това каза подсъдимата за документно престъпление и престъпление по служба съдийка Румяна Ченалова пред журналисти минути, след като Апелативният съд я остави на свобода, но потвърди наложената й "паричната гаранция" от 8000 лв.

На въпрос кой от прокуратурата е решил, че тя не е удобна, Ченалова заяви, че с това се занимава Специализираното звено "Антикорупция", но главният прокурор също е казал, че ще продължава да работи по този начин.

"Той (Сотир Цацаров, б.р) заяви, че дали на някой му е удобно или не, дали му харесва или не, ние ще продължим да работим по този начин", каза Ченалова и допълни, че за нея това е репресия.

Ченалова виждала намек в коментарите на Цацаров за това, че няма да се спре до тук. Възможно е да е поръчка от изпълнителната власт, от определени хора, които имат властови позиции, смята Ченалова.

Нейни колеги "приятели", свързани със съдебната система, й казали, че хора от изпълнителната власт имат интерес да я очернят. Тя уточни, че има справка за абсурдно престъпление - "как съдия може да извърши престъпление, свързано с производство на наркотици", попита Ченалова.

По повод червените папки с допълнителни материали, които вчера Висшият съдебен съвет изпрати до Прокуратурата, Ченалова изтъкна, че те съдържат доклади от проверките, които ВСС направи върху дейността й.

Припомняме, Ченалова стана обект на проверки, след изявление на френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан, който алармира, че чрез съдебно дело, водено от нея, се прави опит да бъде открадната собствеността върху две фирми на френския инвеститор "Белведере".

Именно френският посланик отвори темата за "гнилите ябълки" в българската съдебна система.

Ченалова е изпратила възражения до ВСС, тъй като смята, че в докладите от проверките спрямо нея се съдържат много "неверни обстоятелства", но не коментира какви точно са те.

Не може един съдия да облагодетелства страна, давайки й възможност да представи фактура, подчерта тя. Самата квалификация не съответства на фактите по делото.

Вероятно на прокуратурата съм неудобна, посочи още Румяна Ченалова.

Тя изпратила сигнали до ВСС, че определени членове на съвета имали лични подбуди да извършват неетични действия спрямо нея. Поискала е и проверки по Кодекса за етично поведение на българските магистрати преди повече от месец, но не е получавала отговор.

Подсъдимата съдийка изтъкна, че става въпрос за члена на ВСС Галя Георгиева. "Аз съм била адвокат, когато тя (Галя Георгиева, б.р) е била съдия и е решила, че съм имала някакво отношение към заплахи, отправени към нея", поясни Ченалова.

Според обвиняемата членът на ВСС занимава не само колегите си в съвета, но и много други хора с нейната история, която реално не се е случила, но тя продължава да вярва в нея.

Цялото поведение на Георгиева било насочено вместо към проверка на Софийски градски съд, към Ченалова.

Тя напомни, че в доклада от проверката на градския съд има цял пункт, посветен на самата нея. Проверката на СГС беше възложена с решение на ВСС по фактите, изнесени при изслушването на съдии. Не знам къде в тези факти се коментираше моята работа, недоумява Ченалова.

Според прокуратурата Ченалова е фалшифицирала протокол по дело на „ОЕТ Обединени Енергийни Търговци" срещу НЕК за надплатени суми.

Тя обаче укори държавното обвинение в „непознаване на гражданския процес". Съдийката не смята, че е сгрешила, предоставяйки възможност на ищеца да представи доказателства по делото - фактури.

Ченалова мотивира промяната на протокола от заседание през 2014 г. с факта, че самата тя е допуснала чисто терминологична грешка, обърквайки понятията „платежно нареждане" и фактура. Това наложило да внесе корекции в документа.

Иначе, съдът порица прокуратурата за това, че е изместила фокуса на разследването. Някои от свидетелите са преразказвали думи на трети лица. Вместо да разпита тях, държавното обвинение се заело с показания на всички лекари в старозагорския регион за състоянието на Ченалова и възможно ли е било тя да с яви, за да й бъде предявено обвинение.