Софийският апелативен съд потвърди решението на долната инстанция за мярката на съдия Румяна Ченалова - 8 000 лв парична гаранция.

Софийският апелативен съд гледа мярката за неотклонение на обвинената за документно престъпление и по служба Ченалова, след като прокуратурата протестира пускането й с мярка "парична гаранция" и настоя за постоянен арест за магистрата.

По време на гледането на мярката Станимир Ченалов, адвокат и брат на обвинената, отправи упрек, че органът на досъдебното производство работи със слухове и се опитва да убеди в тях.

Адвокат Ченалов изтъкна правотата на първоинстанционния съд - СГС, който посочи, че Ченалова не може да извърши друго престъпление, тъй като е отстранена от длъжност преди няколко месеца.

Според юриста още размерът на наложената мярка "парична гаранция" от 8000 лв. не е съобразен с материалното състояние на клиентката му, тъй като в момента тя не работи. Не е ясно обаче за каква сума настоява защитата.

Държавното обвинение изтъкна на свой ред, че с действията си Ченалова е разколебала доверието на обществото в съдебната система.
Обвиняемата шиканирала процесуално-следствените действия, според прокурора. Основното й задължение било да се явява пред разследващите органи, а тя демонстрирала нежелание да го спазва.

Прокуратурата настоя до приключване на досъдебната фаза Ченалова да бъде в ареста.

Самата Ченалова настоя апелативните магистрати да не й налагат никаква мярка. Ако случайно й наложат, то тя да е в по-малък паричен размер. Според нея се прави опит личността й да бъде "демонизирана", че работела в интерес на определени лица и как има повдигнати няколко обвинения и вероятно ще има още. Това, по думите й, не почива на етичните принципи.

Обвиняемата съдийка укори прокуратурата, че не провеждала систематично разследването. От октомври до настоящия момент са събрани едностранчиви доказателства, изтъкна Румяна Ченалова.

Според магистратите липсват данни за извършено престъпление по служба.

По второто обвинение за съставяне на документ с невярно съдържание обаче апелативните магистрати прецениха, че може да се направи обосновано предположение за такова престъпление, което е първата предпоставка за налагане на мярка за неотклонение.

Апелативните съдии бяха категорични, че отговорността за съставянето на официален документ, какъвто е протокол от заседание, е на Ченалова, която била съдия по делото срещу НЕК.

Няма опасност според тях обвиняемата да извърши престъпление, ако не е в ареста.

Стана ясно още, че Ченалова и защитата й са съгласували датите, на които могат да се явят пред разследващите органи. Юристът предварително е уведомил за свои служебни ангажименти и е посочил датите, на които могат да се явят. Според Темида разследващите органи не са използвали реалните възможни дати.