• Искаме от ЕС натиск срещу Либия

  • Плевенските прокурори "за" дело срещу мъчителите на сестрите ни

Петте български медицински сестри, които вчера бяха осъдени на смърт от Наказателния съд в Триполи, са изразили желание да бъдат посетени от своите роднини в затвора Джудейда в либийската столица след Нова година.

Това съобщи заместник- министърът на външните работи Феим Чаушев, който бе допуснат за едночасово свиждане с българките.

Много са напрегнати психически, не са добре, призна Чаушев в отговор на въпрос за състоянието на медицинските сестри след произнасянето на присъдите. Те били и разтревожени от факта, че никой от адвокатите им не ги е посетил в затвора, след като вчера Наказателният съд ги осъди на смърт.

По време на разговора, продължил час, най-мълчалива е била Снежана Димитрова. Тя не казала нито дума, разказа Чаушев.

Сестрите са изразили своята уплаха и от слуховете, че може да бъдат заразени със СПИН.

Помолих ги да намерят сили и търпение, добави Чаушев.

Заместник-министърът ги е уверил, че България е готова да им осигури помощ от психолози, която обаче те отказали.
"Ще имаме нужда от такава помощ след завръщането си в България", заявили сестрите.

Чаушев е предал на осъдените поздрави от президента Георги Първанов, премиера Сергей Станишев, председателя на Народното събрание Георги Пирински, както и от министъра на външните работи Ивайло Калфин.

При срещата си със заместник-министър Феим Чаушев в затвора Джудейда осъдените ни сънароднички са се интересували най-вече от сроковете, в които ще могат да се завърнат в България.

Чаушев не е обещал нищо на сестрите, а само им е пожелал през новата 2007 г. да се видят не в затвора, а в България.

Заместник-министърът Чаушев съобщи, че има промяна в режима за достъп до българките, като за свиждане при тях вече се иска разрешение от прокурор.

Час преди да отпътува от Триполи, българският заместник-министър се срещнал за пореден път с либийския си колега Абделати Обейди.

Чаушев призова смъртните присъди да не бъдат драматизирани, тъй като много крайните реакции не дават резултат.
Освен това заместник-министърът заяви, че не разбира смисъла от отмяната на новогодишните тържества във връзка със смъртните присъди, така както призова столичният кмет Бойко Борисов.

В същото време централните либийски медии публикуват три статии, свързани с издадените вчера смъртни присъди срещу петте български медицински сестри. В тях се посочва, че роднини на заразените със СПИН деца в Бенгази настояват за незабавно изпълнение на присъдите.

Министерството на външните работи /МВнР/, чрез българското посолство в Триполи, предприема необходимите действия и постъпки пред либийските власти, за да бъде позволено посещение на роднините на подсъдимите български медицински сестри. Близките на медиците ни искат да бъдат до тях за предстоящите коледни и новогодишни празници.

Има готовност на българските официални институции да окажат необходимото съдействие и подкрепа за визитата, се посочва в съобщение на МВнР.