Плевенските прокурори подкрепиха искането на главния обвинител Борис Велчев за образуване на дело срещу мъчителите на българските медицински сестри в Либия, съобщи БНР.

Окръжната прокуратура в Плевен призова съдебните власти в Триполи да преразгледат смъртните присъди на сънародничките ни.

Междувременно стана ясно, че от вчера Софийската градска прокуратура работи по сигналите за мъчения върху българските медицински сестри по време на разследването на СПИН епидемията в Либия.

Освен получения преди две години сигнал от вестник "Новинар", главният прокурор Борис Велчев е бил сезиран и от Велислава Дърева и Владимир Шейтанов от сдружението "Препоръка 1726". 

 „В момента не могат да бъдат разпитани нито жертвите, нито мъчителите.

Не забравяйте, животът е много променлива величина, може да се случат такива събития един ден, че да стане възможно да разпитаме и едните, и другите.
В момента, в който конкретизираме какво ще бъде обвинението, образуваме наказателното производство, ще съберем онези доказателства, които могат да бъдат събрани в България и в Либия, ще направим всички необходими постъпки.
Но не бива да забравяте - тези постъпки изискват съдействието на либийските власти".

Борис Велчев

 

В момента се събират данните, които да дадат законово основание за образуването на дело.
Обвинител номер едно обясни, че ще се анализират протоколите от разпитите на сестрите и излъчените в националните електронни медии техни изявления, в които сънародничките разказват за оказваните мъчения.

Велчев призна, че с оглед на международната практика по дела, които от една страна водят срещу граждани на друга, не очаква да се стигне до какъвто и да е изход в скоро време.
По думите му, възможно е дори и след време да се стигне до осъдителни присъди над мъчителите на българките, ситуацията да е такава, че да не се наложи те да бъдат въвеждани в изпълнение.