Двама задържани и няколко пострадали е равносметката от днешния протест в Пловдив, където беше гледано делото за връщането на Куршум джамия на мюфтийското настоятелство.

Повече от 2 хиляди души се събраха тази сутрин пред съдебната палата в Пловдив, предаде Plovdivutre.

Кой опорочи протеста в Пловдив, пита „Атака"
Още...

Карловци, пловдивчани, фенове на футболните отбори Левски (СФ), Ботев, Локо (ПЛ) и ЦСКА дават своята подкрепа на карловци в съдебната им битка с Мюфтийството за собствеността на Куршум Джамия.

Делото започна в 10 часа в Апелативния съд в Пловдив. Кметът на Карлово Емил Кабаиванов присъства на него.

"Днес сме тук да защитим не само Карлово, но и всеки български град, към който Мюфтийството има претенции", обяви председателят на Общински съвет Карлово Стойо Карагенски.

Огромното множество се надъха, падайки на колене, за да почете паметта на загиналите в борбата срещу турското робство.

Виждат се транспаранти с надписи: "Ние не желаем чуждото, т.е. онова, щото не е наше, но не желаем да дадем другиму своето", "Работим чисто български и не искаме вече да се водим по нагло извън Българско", "Един народ, една цел - единение чрез истината" и "Смърт за продажниците".

Сред хилядите прави впечатление и група, разпънала плакат "Западни покрайнини - Босилеград".

Впоследствие протестиращите блокираха кръстовището на централните булеварди „Шести септември" и „Цар Борис III Обединител". Те се придвижиха дотам със запалени факли, димки и пиратки.

Протестиращите стигнаха и до Джумая джамия, като потрошиха всичките й прозорци. Те хвърляха павета, камъни и бомбички по сградата. Полицейските кордони не успяха да ги спрат. Според информация на marica.bg хвърлена самоделна бомба е подпалила сладкарницата, която се намира в джамията.

След това възникна бой между протестиращи и полицаи в центъра на Пловдив, близо до централата на ДПС в града.

Пловдивският кмет изпуснал протеста и погромите

Още...

Стълкновението стана на бул. "Цар Борис III Обединител" между тунела и кръстовището на "Чифте баня".

Малко по-късно феновете започнаха да хвърлят камъни и павета по полицаи и жандармеристи, които първоначално само се защитаваха със щитовете си, но след това нахлуха сред агитката, за да разпръснат най-агресивните от тях.

Към момента има данни за двама арестувани. Има четирима пострадали, единият е с привързана глава и му се оказа медицинска помощ от пристигнала на място линейка. Пострадало е и едно момиче - главата й беше разкървавена. Протестиращите обвиняват полицията за счупените глави.

Доста от протестиращите са маскирани и голи до кръста, което промени изцяло лицето на протеста от сутринта.

След 13:30 ч. протестът приключи, като протестиращите се разбраха да се съберат отново на протест на 19-и февруари пред Паметника на Апостола в София.

Множеството заяви, че са готови за крайни действия, за да защитят страната и на гражданско неподчинение, ако съдът продължава да слуша мюсюлманите, а не българския народ.

Междувременно отец Стоян Божурин благослови целия български народ и каузата на протеста.
„Ние трябва да бъдем единни, да се опитаме всички - и българи, евреи, арменци и мюсюлмани. Но всичко, което е българско, да остане за България. Да живее България, Бог да ви благослови", каза свещеникът.