Писмо с искане за незабавно прекратяване на протестните действия е изпратил в 13 часа днес директорът ОД МВР Пловдив до кмета на общината, но до 15 часа отговор не е получен, се съобщава в изявление на МВР по повод погромните протести в града днес.

Около 11.30 часа протестиращите са блокирали, без да имат разрешение, движението по бул."Шести Септември" и в двете посоки. По време на движението им са хвърлени множество бомбички и факли към полицаи, граждани и търговски обекти. Скандирани са расистки призиви, хвърляни са факли, бомбички и камъни по посока на джамията, счупени два от прозорците й, съобщават от МВР.

По случая е образувано досъдебно производстнво за унищожаване, повреждане и хулиганство, което е докладвано на Районна прокуратура - Пловдив. Незабавно са предприети действия за отдалечаване на протестиращите на безопасно разстояние, след което те са продължили до турското консулство.

В 13 часа е изготвено уведомително писмо от директора ОД МВР до кмета на община Пловдив, с искане за незабавно прекратяване на протестните действия на основание чл. 13, ал. 1 от ЗСММД, като до 15 часа ответна реакция и отговор не са предприети, въпреки че инициативата е била съгласувана за провеждане до 11 часа, се казва още в прессъобщението.

Шествието е продължило по бул."Цар Борис ІІІ Обединител" в посока към централата на ДПС. В района отново е имало вандалски действия, хвърляни са камъни по полицаи.

Около 14 часа протестните действия са приключили. Пострадал е служител на МВР, ударен с твърд предмет в ръката, образувано е досъдебно производство за нанесена телесна повреда на служител на МВР по време при изпълнение на служебни задължения.

В РУП са задържани общо 120 лица, като се проверява съпричастността на всеки от тях към извършените правонарушения.

Образувани са пет бързи производства за хулиганство, за престъпление против изповеданието и за телесна повреда, както и две досъдебни производства за хулиганство и за унищожаване и повреждане на имущество. Образувана е преписка срещу лице по престъпление по чл. 164 (ксенофобска проява) от НК.

В 14.57 часа, точно час след края на протеста, в ОДМВР е получена заповед на кмета на община Пловдив за прекратяване на протестните действия по реда на ЗСММ.