Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов беше категоричен, че не е разпоредил нито едно незаконно подслушване и увери, че няма да се откаже от политическия живот. Това изказване ексМВР шефът направи в Долна Баня, където коментира изнесените скандални данни от прокуратурата по-рано през деня, след които заваляха призиви от почти всички партии за оттеглянето му от политиката.

"Ако беше доказано, че лично аз съм разпоредил да бъде извършено незаконно подслушване, щях да се оттегля, но това не се случи", заяви той, цитиран от „Стандарт". Въпреки това, Цветанов  пак посочи, че ако се докаже, че е разпореждал незаконно подслушване, ще се оттегли от политиката и ще понесе наказателната отговорност.

Според него не е работа на министъра да следи техническите детайли в работата на полицията. Други са отговорните лица, които трябва да дават обяснения по тази тема, поясни Цветанов.

Той допълни, че се надява проверката на прокуратурата да придобие още по-широк обхват и наяве да излезе цялата истина. Според него това ще стане когато бъде извършена експертиза по случая.

От думите на бившия вицепремиер стана ясно, че ако бъде част от следващото правителство, ще се бори за прокарването на всякакви законодателни и други промени, които да предотвратяват възможности за незаконни подслушвания в бъдеще.

"Нападките срещу мен от всички политически партии, които дойдоха днес, са още едно доказателство, че те нямат собствени идеи, които да отстояват в тази предизборна кампания и се занимават само с ГЕРБ", коментира още той.

"На подобни спекулации, които се опитват да твърдят определени политически лица, мога да им кажа, че те трябва да си припомнят много добре какво направиха в техния период и какви бяха връзките и опитите действително да има подслушване и то нерегламентирано. Знаете за „Филчевгейт", за делото „Галерия", за оперативно интересните политически лица, които се срещаха постоянно", изброи Цветанов, цитиран от Фокус.

Междувременно, пресцентърът на ГЕРБ разпространи декларация, в която партията застава твърдо зад своя зам.-председател.

В доклада на Прокуратурата, който беше оповестен днес, става ясно, че Цветан Цветанов в качеството му на министър на вътрешните работи не е разпореждал незаконни подслушвания, твърдят от централата на ГЕРБ.

В същото време обаче те се съгласяват с установеното от прокурорите, че липсват ясни правила за работа на СДОТО (подчинена на вътрешния министър, б.р.), като настояват за максимално разширяване на периода на прокурорската проверка, най вероятно след 12 май, когато вече са отминали изборите.

От ГЕРБ искат решимост от страна на главния прокурор, за да стане ясно как са били използвани СРС-тата и как е работила службата от момента на законовото регламентиране на възможностите за използване на СРС-тата до днес.

Заявява се, че Станишев лъже, което било видно и от днешния доклад на Прокуратурата.
Според ГЕРБ най-скандалното е, че Станишев си позволява манипулативно да коментира доклада на Прокуратурата. Относно обвиненията му, че има срастване между МВР и ГЕРБ, от централата на Борисов изтъкват, че служителите в СДОТО не са назначавани от ГЕРБ.
Нещо повече - двама от тях са били назначени от министър Михаил Миков, заявяват още от пресцентъра.