Груби нарушения констатира прокуратурата при подслушването в МВР от скандалния автомобил, който се появи в медиите и от който стана ясно, че се е правело нерегламентирано подслушване.

Констатирахме редица нарушения при работа с техниката, обяви заместник-главният прокурор Борислав Сарафов на брифинг в Съдебната палата след края на проверката в МВР, разпоредена от главния прокурор.

Според държавните обвинители има достатъчно данни за образуване на наказателно производство срещу определени лица.

115 000 искания за локализиране на мобилни телефони и мейли е имало към въпросната техника

Срещу Цветан Иванов, че като директор на СДОТО не е изпълнил задълженията си по служба, не е създал условия за контрол на специализираната техника.
С това са създадени тежки последици и уронване престижа на МВР.

С такива обвинения са и други директори на СДОТО - Камен Костов и Сергей Кацаров. Срещу Кацаров е повдигнато обвинения, че на 3 април е съставил справка, че с техниката на СДОТО не може да се подслушва.

С обвинение се сдобива и шефът на отдел в СДОТО Радко Димитров, че е унищожил запис от специализираната техника.

Главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че ще бъде проверено как вътрешният министър си е изпълнявал задълженията. Няма да скрием нищо от вас, увери Цацаров.
При разпита си в специализираната прокуратура Цветан Цветанов е бил кратък и обяснил, че към въпросната тема има други отговорни лица в МВР.

Не съм нареждал незаконно подслушване, спокоен Цветанов
Още...

Ще бъдат разпитани по случая бивши главни секретари на МВР. От прокуратурата подчертаха, че разследването продължава.

Припомняме, проверката стана факт, след като лидерът на БСП Станишев сезира държавното обвинение със сигнал, изпратен до него, в който се твърди, че паралелна структура, контролирана от МВР, е подслушвала политици, бизнесмени и магистрати.

Не съществува писмен вид за ползване на специализираната апаратура, обясни Сарафов. Налице са фрапиращи разминавания при ползване на техниката в пътни листове и работа, стана ясно от думите заместника на главния прокурор.

Например, когато в пътния лист е отбелязано, че автомобилът не се движи, видеокамери са го засекли. Няма и писмен регламент за унищожаване на събраната информация.

Прокуратурата констатира липса на контрол върху начина на експлоатация на техниката. Това според Борислав Сарафов създава условия за злоупотреби със служебно положение и нерегламентирано подслушване.

Стана ясно и още нещо. Няма писмен документ за обучение на служители за т.нар. тренировъчни мисии за подслушване.
Припомняме, редица експерти коментираха, че нерегламентирано подслушване може да се извършва именно под формата на обучение и тренировка.

"Страната на сенките" - така Борислав Сарафов определи начина, по който се е подслушвало. "В днешния век на комуникации тази техника трябва да се съхранява не по-малко строго от ядрените куфарчета", категоричен бе заместник-главният прокурор.

МВР шефката отстрани временно от длъжност двама от СДОТО

Още...

Въпросният Радко Димитров се опитал да осуети проверката на прокуратурата. Това започнало още от деня на пресконференцията на Сергей Станишев, на която той обяви, че има такава информация.

Една вечер Радко Димитров се почерпил с приятели, след това обаче сутринта решил да работи „извънредно" и извършил демонтаж на цял блок от системата на специализираната апаратура.
Димитров освен това се опитал да заблуди проверяващите за възможностите на проверяваната техника.

Засега обвинителите не могат да кажат дали действително са подслушвани лицата, за които алармира лидерът на БСП.
Ако сигналът за подслушването е бил подаден „по-дискретно", както се изрази и Борислав Сарафов, прокуратурата е щяла да бъде по-успешна в проверката си.

Обвинителите не се отказват и заедно с фирмата производител на техниката ще се опитат да възстановят изтритата информация. Ще се назначават експертизи, каза Сотир Цацаров, като целта е да се възстановят унищожените записи.

Стана ясно, че автомобилът имал „пълната автономност от мобилните оператори" и за подслушването не се изисквало съдействието на мобилните оператори. Повече информация обаче от обвинението не пожелаха да разкрият заради класифицираната информация.

Стана ясно още, че 115 000 искания за локализиране на мобилни телефони и мейли е имало към въпросната техника. Сотир Цацаров коментира, че ако се възстановят изтритите записи, може да стане ясен и заявителят на подслушванията.

"Подслушва ли нерегламентирано МВР" - е обектът на направената проверка на вътрешното ведомство, обхващаща период от 1 септември 2009 до настоящия момент.
10 прокурори са работели по това. В проверката има и класифицирана информация, която главният прокурор спести за медиите.

Проверена е служба СДОТО в МВР. Разпитани са 22-ма души, които работят с техника за подслушване. Някои са разпитани по няколко пъти заради противоречивата информация, която са дали в хода на разпитването. Един автомобил за подслушване е иззет от прокуратурата.

Главният прокурор представи пред медиите и собственоръчно написания сигнал от лидера на БСП Сергей Станишев, който алармира обвинител номер 1 за нерегламентираното подслушван на политици, бизнесмени и медии.
Цацаров показа и сигнала, който е получил соцлидера от анонимния подател.
„С надежда и уважение все още служител на МВР", така завършва писмото до Сергей Станишев.

Стана ясно, че на вътрешния министър Петя Първанова е препоръчано да издаде правила за подслушване там, където са констатираните от обвинението пропуски в сферата.
Прокуратурата ще даде също така на следващия парламент пакет от законови промени в ЗЕС, ЗМВР, ЗДАНС и ЗСРС.

Междувременно министърът на вътрешните работи Петя Първанова отказа да коментира разкритията на прокурорската проверка.
Тя посочи само, че й предстои среща с главния прокурор, на която ще получи резултатите от разследването. След като се запознае с тях, Първанова обеща коментар пред медиите.