С препратка към цитат от древногръцка трагедия - „навярно тежък бащин грях изкупвате", и поглед към Реформаторския блок лидерът на ДПС Лютви Местан се включи чак на финала в парламентарния дебат за актуализираната стратегия за съдебната реформа, който отне цялата сряда на депутатите.

Той обаче съзря един основен проблем при осъществяването на тази реформа, а именно - предполаганото изготвяне на конституционна промяна и следователно свикване на Велико Народно събрание.

„Ние очаквахме от вас да ни представите една стратегия, в която различните аспекти на съдебната реформа да бъдат диференцирани съобразно ресурсите на обикновен закон", призна Местан и се зарече, че не може да се разчита на ДПС в името на върховенството на закона да стъпчат тъкмо него.

Въпреки това обаче лидерът на третата по сила в парламента изтъкна, че парламентарната група на ДПС е отворена за диалог и за активно участие към отговорен подход, ако крайната цел на съдебната реформа е установяване на върховенството на закона.

Ние сме отворени и за разговор за Велико Народно събрание", загатна Местан и даде още време на дебата по темата.

„Ако чуем от вас ясен ангажимент за корекции на тези текстове, може да настъпи и промяна в позицията на ДПС", обеща лидерът на ДПС и определи тези си думи като най-важни от цялото изказване.

На „БСП Лява България" също не им харесва идеята Висшият съдебен съвет (ВСС) да не е постоянно действащ орган.
„Имаме резерви и към разделянето на колегии на ВСС, защото това ще доведе до капсулиране на системите", обясни от парламентарната трибуна лидерът на социалистите Михаил Миков.

Освен критики обаче в левицата имат и конкретни предложения за добавки към актуализираната стратегия, като най-важното от тях е да се засили ролята на инспектората към ВСС, с което ще се гарантира независимостта и публичността на съвета. Социалист номер 1 използва момента и да вмъкне една корекция, а именно, че няма съдебна система, а има система на съдебната власт.

„Този документ е достатъчно отворен, но няма да изпълни никога целите си, без в него да бъде увлечена съдебната власт, а не отделни групи, групички, лобита", предупреди още Миков.

На фона на острите критики от двете големи опозиционни партии, правосъдният министър Христо Иванов благодари за сериозната дискусия, включително за забележките.

Много ми хареса квалификацията, че документът е „недовършен". Той няма как да е, преди да мине през този тип дебат. Става дума за един сложен опит да въвлечем парламентарните групи и депутатите в дебат, той трябва да продължи, разясни министърът.

В директно обръщение към Лютви Местан Иванов обяви, че за него няма значение как се казва партията, която може да бъде заподозряна, че контролира ВСС, като целта е не да измести тази партия с друга, а да не позволява да има такава партия. Ще търсим подкрепа за евентуални конституционни промени заради структурата на ВСС. Нещо трябва да се направи и тук в парламента е мястото, където трябва да се говори за това, смята Иванов.

В защита на стратегията пред ДПС и БСП излезе и реформаторският лидер Радан Кънев
. Целта на реформата е част от нас да влязат в затвора - онези, които са извършили престъпление. Нека онези, които се чувстват застрашени, да гласуват „против", а не „въздържали се", апелира остро той.

Съвсем делово бе предложението от ресорния вицепремиер Меглена Кунева. Тя склони да организира среща между министър Иванов и недоволните парламентарни групи, за да се обсъдят темите по върховенството на закона.
Тя обърна внимание и на предложението на правителството - самата стратегия, с думите, че е важно диалогът да се води спокойно, да се претеглят всички доводи. Нищо не е завинаги. Имаме желание за съвършената съдебна система, но перфектното е враг на доброто, цитира тя английска поговорка. Да направим една добра съдебна система, апелира Кунева.

В крайна сметка депутатите, обединени от левия лидер Михаил Миков, достигнаха компромисен вариант.

Социалистът предложи редакция, която гласи, че НС одобрява актуализираната стратегия като основа за законодателни промени на конституционната рамка за съдебната власт и смята да повиши качеството и ефективността на модела на ВСС като постоянно действащ орган.

Със 177 гласа „за" идеята на Миков бе приета. При гласуване на така редактираната стратегия, 173 народни представители натиснаха зеления бутон и гарантираха, че ВСС ще остане постоянно действащ. 4 депутати се въздържаха, а 18 останаха против.