Поне 200 учени викат под прозорците на образователния министър Сергей Игнатов с искане да подаде оставка. Те скандират и за оставката на шефа на фонд „Научни изследвания" Рангел Гюров.

„За да има наука, Игнатов - вън от тука!" гласи един от плакатите на протестиращите. На друг учените са написали „Фонд „Научни изследвания - рай за нашите калинки и блондинки!".

Млади учени развяват изцапани долни мъжки гащи на табела с надпис „Бельото като дискурс" и „Азарофф - ЕООД запазена марка! - това е името на проект, одобрен от Фонда на стойност около 300 000 лева и спечелен от въпросната фирма.

Борбата ни е за коректност, заяви директорът на Института по механика към БАН проф. Васил Каварджиков.

Той се предпазва от мокрия сняг, като е поставил върху главата си чанта, облепена с разпечатка на писмото на млади български учени, работещи и живеещи в чужбина, с което те изразяват подкрепа към колегите си в България.

От Физическия факултет към СУ изтъкнаха, че техният факултет, заедно с химически и биологическия, произвеждат 20% от научния продукт на България.

Според тях управляващите трябва да се радват, че тези учени ги има и че все още са в България. За института, който ръководи, професорът уточни, че също е получавал финансиране от фонда. „Последните три години получихме един милион от фонда, за да получим съвременна апаратура. Но ние наблюдаваме какво става в другите структури и как се взимат решенията. Това, което става, не е коректно", подчерта той.

Министър Игнатов да обясни в парламента за ФНИ, настоя Плевнелиев
Още...

Кавърджиков сподели, че след като е прочел къде работят те, им е завидял. „България много губи от това, че те не работят тук", изтъкна той.

Представител на протестиращите учени категорично заяви, че министър Игнатов трябва да реагира и изрази възмущение, че той се опитва да каже на учените, че са заблудени. Не, не сме заблудени, знаем за какво става въпрос, обявиха протестиращите.

По-късно председателят на общото събрание на БАН Никола Малиновски, заедно с двама представители на младите учени, влязоха в МОНМ да връчат на образователния министър писмения протест, подписан от 1 246 учени.Надяваме се Европа да ни чуе", коментираха останалите пред сградата протестиращи.

Професор Владимир Добрев от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН и един от организаторите на Гражданско движение „За защита на науката и образованието в България", което е съорганизатор на протестния митинг, поясни, че на срещата при министъра ще се поиска да бъдат уволнени Рангел Гюров и Христо Петров.

„Очаквам министъра, спасявайки собствената си кожа, да ги уволни. Това е минимумът. Първата стъпка", подчерта проф. Добрев и добави, че учените искат и да се отмени конкурсът, проведен от Фонд „Научни изследвания".

Професор д-р на физическите науки  Емил Несимов, ръководител на лаборатория по теория на елементарните частици, коментира протеста с думите: „Единствената ни надежда е, че това събитие създава малко повече ентропия, което ще доведе до по-сериозна намеса на нашите братя и сестри от Европа".

Той бе категоричен, че това е единственият начин да се въздейства на българските управници.  „От десетилетия тук се насажда абсолютно животинско, зоологическо отношение на обществото към науката и образованието - науката трябва да дава келепир и този келепир трябва да влиза веднага в джобовете на правилните хора", каза още Несимов.

Припомняме, скандалът около Фонд "Научни изследвания" и конкурса му за финансиране на изследователски проекти гръмна, след като стана ясно, че с 14.8 млн. лв. ще бъдат финансирани 95 от общо 1 024 кандидатствали проекта. Оценяването е направено от 409 рецензенти, но министърът на образованието има последната дума при определянето на победителите. Опасенията на научната общност са, че голяма част от парите ще отидат във фирми и фондации някои, от които свързани с кръга около министъра и шефа на Изпълнителния съвет на фонда Рангел Гюров.