"Спазена е буквата на закона. Учените са ядрото, което подготви нов правилник за Фонда", съобщи министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов по повод случилото се с Фонд „Научни изследвания".

Припомняме, скандалът около Фонд "Научни изследвания" и конкурса му за финансиране на изследователски проекти гръмна, след като стана ясно, че с 14.8 млн. лв. ще бъдат финансирани 95 от общо 1024 кандидатствали проекта. Оценяването е направено от 409 рецензенти, но министърът на образованието има последната дума при определянето на победителите.

Опасенията на научната общност са, че голяма част от парите ще отидат във фирми и фондации някои, от които свързани с кръга около министъра и шефа на Изпълнителния съвет на фонда Рангел Гюров.

Освободеният от поста член на Изпълнителния съвет на фонда, проф. Мирослава Кортенска обяви гладна стачка в знак на протест. Тя обвинява министър Игнатов в лъжа за това, че й била връчена заповедта за отстраняване. По думите й това е станало чрез сайта на фонда, без никой да я е уведомил.
Проф. Кортенска е категорична, че не е виждала и прокурорски преписки, заведени срещу нея за финансови злоупотреби, в което я обвиняват от фонда.

Заради скандалното разпределение на средства за научни проекти, за 8 декември е подготвен протест на учените в столицата.

Помолен да коментира това, че има декларация с 1 200 подписа, Игнатов заяви: „Те са подведени от човек, който хвърля думи и охулвания, които нямат подплата". Той подчерта, че нещата са в прокуратурата и че не може да изнася данни. „Ако знаеха и малко от това, което аз знам, щяха да се почувстват неудобно", добави той.

Министърът съобщи, че още от 2009 г., когато тогавашният образователен министър Даниел Вълчев е разпоредил одит, до сега е имало 6 етапа. „Одитното звено на министерството е там. Миналата седмица аз удължих проверката", изтъкна още Игнатов. По думите му започнала е клюкарска кампания от г-жа Кортенска. Той подчерта, че има 4 дела, заведени срещу нея и каза, че става дума за „кокошкарски неща".

Игнатов съобщи, че е повдигнал въпроса за дипломите на четири нива в Турция, включително и на ниво президент. Според министъра изискванията на турския посланик отпадат и е останал за изясняване само въпросът за посредническите фирми. Ще се признават дипломите на всички училища, които не използват посреднически фирми, съобщи образователният министър и подчерта, че фирмите не осъществяват академична дейност. Игнатов е категоричен, че съмненията към българското образование отпадат. Той каза, че ще подготви покана към турската страна за среща със Съвета на ректорите.

Игнатов посети изложба на български роботи по повод Европейската седмица на роботиката и участва в откриването на Националната конференция по сервизна роботика и интелигентни системи. Беше демонстриран най-новият изцяло български робот „Робко12", който може да обслужва възрастни хора и да бъде послушен домашен помощник. „Робко" говори на български и винаги преди да направи нещо, го съобщава. В компанията на Робко беше и неговият по-голям брат - „Робко 11", който също говори на български и е специализиран за подпомагане на възрастни хора.

Млади изобретатели демонстрираха протеза на ръка, която възпроизвежда движенията на пръстите и китката. В изложбата е представен и механизъм за превръщане на морските вълни в електричество. Сред българските постижения бяха откроени и разработка на Пловдивския университет на хвърчащ мобилен робот, който заснема територии, разработка на Русенския университет на робот антитерорист и др.