Премиерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Александър Захарченко заяви, че на републиката не й трябва особен статут в състава на Украйна, а равноправие с Киев на държавно ниво.

Той подчерта в интервю за Business FM, предаде РБК, че „ние не искаме да останем в пределите на Украйна, нито териториално, нито в политически, нито във финансов аспект. Нашите отношения ще бъдат като на равноправни партньори".

На 1 септември започнаха преговори на контактна група за урегулиране на ситуацията в Украйна, в която участват представители на Украйна, Русия, ЕС и вицепремиерът на ДНР Андрей Пургин.

Припомняме, вчера именно Пургин разкри, че самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики искат Киев да признае техния особен статут, като се ангажират срещу това да положат максимални усилия за съхраняване на единното пространство на Украйна.

Обаче днес Пургин, цитиран от РИА Новости, каза, че ДНР не вижда себе си като част от нова федеративна Украйна.

Междувременно Европейската комисия предложи нови санкции срещу Русия, съобщава ITV.

Тази седмица ще стане ясно какви санкции Брюксел ще наложи на Русия във връзка  с кризата в Украйна.

Ройтерс отбелязва някои от предложенията на европейски държави за налагане на рестриктивни мерки на Москва.

Предложенията включват:

Забрана за участие на Русия в културни и спортни събития; Забрана на руски правителствени компании, не само банки, да заемат пари от ЕС; Разширяване на списъка със стоки, които не трябва да се изнасят за Русия, включително с военно и цивилно предназначение; Разширяване на забраната за определени финансови инструменти, продадени от руски държавни банки на ЕС; Включване на военния министър Сергей Шойгу в списъка на санкционираните руснаци, които не могат да влизат в ЕС.