Самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики поискаха по време на преговорите в Минск Киев да признае техния особен статут, като се ангажират срещу това да положат максимални усилия за съхраняване на единното пространство на Украйна.

Равноправните преговори са единствено приемливите за двете републики способи за разрешаване на конфликта и възстановяване на мира. Президентът, правителството и Върховната Рада са длъжни в духа и буквата на женевските договорености да приемат закони, с които да гарантират особения статут на територията, контролирана от двете републики, се казва в исканията на Донецк и Луганск.

Украинската армия се изтегля от летището в Луганск
Още...

От своя страна сепаратистите се ангажират - чрез посредничеството на ЕС и Русия да положат максимални усилия за запазване на мира и съхраняване на единното икономическо, културно и политическо пространство на Украйна и на цялата Руско-Украинска цивилизация. В името на прекратяване на братоубийствената война и за спазване на поетите ангажименти двете републики ще приемат необходимите закони, актове и декларации, се казва още в позицията на Донецката и Луганската народни републики.

От украинските власти се иска също така да обявят амнистия за политическите затворници, опълченците, както и за политиците, депутатите и членовете на министерските съвети на двете републики.

Киев трябва да се съгласи и за особения режим на охрана в двата региона, както и да се назначат прокурори и съдии от местните власти.

Лавров призова за незабавно прекратяване на огъня в Украйна
Още...

Искат от Киев също да гарантира официално използване на руския език на техните територии и гаранции, ако двете републики искат да имат икономически отношения с Русия и Митническия съюз.

По-късно стана ясно, че стъпки за прекратяване на огъня и размяна на заложници ще бъдат обсъдени на следваща среща на контактната група, насрочена за 5 септември.

По думите на вицепремиера на Донецката народна република Андрей Пургин, тогава се очаква по-голяма конкретика.

Пургин информира, че предложенията на украинската страна са доста и е необходимо време те да се проучат и обсъдят. Затова сепаратистите са поискали отсрочка, за да се консултират със свои специалисти и да се опитат да намерят пресечни точки по някои от предложенията.

Става ясно, че нито Киев, нито сепаратистите са готови да изнесат подробности за направените от двете страни предложения.