В Софийски градски съд започнаха пледоариите по делото срещу Октай Енимехмедов.
Има вероятност съдът да обяви присъдата срещу атентатора на Ахмед Доган още днес.

След близо година прoточило се дело, най-после се стигна до пледоарии по случая.

Октай: Проявих доблест, съпоставима с героите от гръцката митология

 

Още...

Прокурорът по делото Илиян Точев изненадващо поиска най-лекото наказание за подсъдимия по чл. 54 от НК, тъй като според него има многобройни смекчаващи вината обстоятелства, включително пълно съдействие на подсъдимия.

Член 54 гласи - „Съдът определя наказанието в пределите, предвидени от закона за извършеното престъпление, като се ръководи от разпоредбите на общата част на този кодекс и като взема предвид:
степента на обществената опасност на деянието и дееца, подбудите за извършване на деянието и другите смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства.
(2) Смекчаващите обстоятелства обуславят налагането на по-леко наказание, а отегчаващите - на по-тежко наказание."

Припомняме, по едно от двете обвинения срещу Енимехмедов се предвижда 15 години затвор или доживотен.

Прокурорът подчерта, че поддържа обвинителния си акт, гласящ, че Енимехмедов е извършил опит за умишлено убийство, като по думите му наличието на умисъл се доказва от действията на Октай по снабдяване с оръжия, муниции и бадж за конференцията на ДПС. Този извод се подкрепя и от поведението на Октай от трибуната в зала 3 на НДК, където той прави три опита на изстрел срещу Доган.

Според държавното обвинение прощалното писмо на Енимехмедов до майка му също свидетелства за това, че той е имал намерение да извърши престъпление и е очаквал да бъде задържан.

Прокурорът прецени, че подсъдимият е взел решение за убийството хладнокръвно и в спокойна ежедневна атмосфера.

Обвинението обърна внимание на това, че преди да влезе в залата на НДК Енимехмедов е проверил пълнителя и е заредил оръжието, като то е било технически изправно. Според прокурора при трите опита за изстрел той се опитал максимално да скъси разстоянието между пистолета и главата на Доган.

По-рано на днешното заседание бе прието заключение от техническа и балистична експертиза, която по видеозаписи доказва, че при единия опит за изстрел газовият пистолет е бил почти 19 см от главата на Доган, а при следващия на 11,8 см.

Припомняме, две са обвиненията срещу нападателя на вече бившия лидер на ДПС Ахмед Доган.
Първото е, че на 19.01.2013 г., по време на VIII-та Национална конференция на ДПС е направил опит умишлено да умъртви представител на обществеността - Ахмед Доган.
Енимехмедов три пъти се опитал да произведе изстрели с насочван от близко разстояние газов пистолет към главата на тогавашния лидер на ДПС.
Според прокуратурата действието е извършено предумишлено и е останало недовършено по независещи от извършителя причини - трикратното засичане на пистолета, оказана съпротива от Доган и намесата на Мустафа Сали Карадайъ.

По това обвинение законът предвижда наказания - лишаване от свобода от 15 г. до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Според второто обвинение Енимехмедов е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото.