Аз, гражданин на България, свободен по рождение и роб по участ, проявих доблест, съпоставима с тази на героите от гръцката митология.

С тези слова Октай Енимехмедов използва правото си на последна дума преди присъдата на СГС срещу него.

Той обяви категорично, че отказва да се приеме за виновен. Отказвам да се извиня за това, което исках да направя и направих добре, отсече той пред съдебния състав.

По думите му обществото днес е изгубило вярата, че има герои, които са готови да рискуват живота си за най-скъпите ценности за народа. Герои има и те са кошмарът на статуквото, обяви Октай, като заяви, че е положил усилия да защити честта на своя народ.

Според подсъдимия мястото на бившите служби не е в политиката, още по-малко пък в представителството и лидерството на българските турци.

Искам България да е страна за младите хора, не за бездомните кучета и недоволните пенсионери, разкри копнежите си Октай.

Топката е във вашите ръце, уважаеми съдебни заседатели, вие решавате дали да я подадете на младото поколение или да я върнете на старите играчи, изградили негативната матрица и лицемерието, апелира нападателят на Доган.

В същия висок патетичен тон протече и пледоарията на адвокатката на Октай, Боряна Аврамова. Тя отдели повече от час в опити да обори всяко едно от подкрепящите обвинителната теза основания.

Октай е невинен и ви призовавам за справедлива присъда, обърна се тя към съдебния състав. По думите й на 19 януари миналата година обществото е станало свидетел на това как един младеж с цялото си достойнство е демонстрирал своето несъгласие. Само поколенията ще съдят дали той е герой или самозванец, подчерта Аврамова.

Според нея подзащитният й е имал възможността да причини тежки телесни повреди дори с фатален край на почетния председател на ДПС, но не се е възползвал от това. Тя изтъкна, че Октай е носил със себе си нож, който спада към категорията смъртоносни оръжия, но дори не се е опитал да го извади и използва срещу Доган .Той не е приложил и физическа сила срещу него, въпреки че е републикански шампион по бокс, и даже не се е докоснал до Доган нито един път.

Според Аврамова назначените от съда експертизи не дават ясно заключение дали в конкретната ситуация газовото оръжие на Октай е могло да причини смърт. В една от експертизите обаче се дава отговорът, че фатален край от газово оръжие може да бъде причинен само при разстояние под един сантиметър, тоест стрелба от упор. Доказано е обаче, че при всичките си опити за произвеждане на стрелба оръжието на Октай е било насочено на повече от 10 см от главата на Доган.

Адвокатката изтъкна, че в оръжейния магазин, от който е закупен газовият пистолет, на подсъдимия е било разяснено, че този тип оръжие често засича, но той не е проявил никакъв интерес към предложените му по-сигурни марки оръжие. Той дори не е знаел как се борави с пистолета и какви муниции да си закупи за него. Освен това режимът за добиване на газов пистолет е доста по-олекотен от този за повечето огнестрелни оръжия, именно защото не застрашава човешкия живот, обясни адвокатката.

Аврамова припомни и множеството неясноти около откриването, изземването, запазването и предаването на откритото оръжие, както и противоречивите свидетелски показания относно това дали то е било обезвредено и дали пълнителят е бил във въпросния черен плик, в който оръжието е било предадено на следствените органи.

Аврамова "разнищи" и фактите, приети като доказателства от свидетелските разпити. От общо 43 свидетели по делото 14 са делегати и членове на ДПС, а 11 са служители на реда и на НСО.

Адвокатката настоя да се елиминират показанията на председателя на ДПС Лютви Местан и на депутата Мустафа Карадайъ, тъй като те са давали лични оценки за случилото се, необективни сведения и предположения за състоянието на Доган и действията на Октай, като са налагали лично мнение за политическо убийство срещу Доган.

Защитничката на Енимехмедов поиска заличаването на показанията на общо четирима от 14 делегати на ДПС, защото според нея техните показания са пристрастни и се различават от хладнокръвните и обективни показания на всички останали свидетели.

По отношение на второто обвинение срещу Октай - за непристойни действия и нарушаване на обществения ред Аврамова също използва патриотичната обосновка на клиента си. Тя определи постъпката на подсъдимия като "дръзка, смела и идеалистична", тоест незасягаща обществения интерес. Тя стигна още по-далеч в подкрепата си за Октай, като обяви, че не познава нито един човек от обществото, който да осъжда стореното от обвиняемия.

По думите й всичките й познати, сред които прокурори и съдии, са споделяли с нея, че се възхищават на действията на Енимехмедов. Кое е обществено укоримото в действията на Октай, поиска да знае Аврамова. В името на целия народ ви призовавам - нека бъде истината! - патетично завърши тя пледоарията си.

Съдебният състав се оттегли на съвещание, което ще продължи минимум час. Все пак до края на деня най-вероятно ще има прочетена присъда по делото.