Национална трагедия и кошмар. С тези думи министър-председателят на Норвегия Йенс Столтенберг описа бомбеното нападение и стрелбата, които отнеха живота на най-малко 80 души в столицата Осло и близкия остров Утоея.

Никога след Втората световна войнa страната ни не беше ставала жертва на престъпление с такъв мащаб, посочи той.

Столтенберг осъди кървавите нападения и ги определели като атаки срещу демокрацията В телевизионно обръщение към норвежкия народ той подчерта, че отговорът на тези нападения ще бъде единствено усилването на подкрепата за демокрацията в страната.

Това нападение няма да разруши нашите демократични устои, категоричен бе премиерът. Припомняме, след атаките бе задържан 32-годишен норвежец, като  според властите той е крайнодесен екстремист по убеждения.

Столтенберг призна, че страната му изпитва затруднение с представители на този вид убеждения. В сравнение с други страни, в Норвегия имаме голям проблем с крайнодесните екстремисти, посочи той.

Премиерът съобщи още, че в програмата му за вчера е била включена реч пред участниците в летния лагер на младежката организация на Норвежката работническа партия. "За мен остров Утоея е раят на моето детство, който сега се превърна в ад", подчерта Столтенберг.