91 са жертвите на двете атаки в Норвегия, по последна информация. Сред загиналите има много деца на възраст 14 - 18 години.

Първоначално столицата Осло беше разтърсена от бомбена експлозия, при която загинаха седем души, двама бяха тежко ранени, пострадаха десетки други и бяха засегнати няколко правителствени сгради.

Външно:
До момента няма данни за пострадали българи
Още...

По-късно мъж, облечен в полицейска униформа, проникна в младежки лагер на норвежката лейбъристка партия и откри огън, като за момента там загиналите са 85, предаде "Ройтерс".

По време на атаката в лагера е имало около 700 младежи, повечето от тях са на възраст между 14 и 18 години.

Лагерът се намира на остров Ютьоя, на около 20 км от столицата Осло, разтърсена часове по-рано от експлозията.

Все още не е ясен точният експлозив, причинил взрива, но най-вероятно става въпрос за кола-бомба, взривена от разстояние.

СиЕнЕн допълва, че стрелецът е пристигнал на острова с лодка. Срещнал се е с някои от организаторите на проявата и е поискал да вземе думата пред младежите. Естествено, че му разрешихме, заявиха от ръководството на лагера. След като се изправил пред мнозинството, „полицаят" започнал да крещи "Всички ще умрем" и да стреля. Настъпила паника и хаос - всички започнали да бягат напосоки.

В акаунта си в Туитър Брейвик е написал - „Един човек, който има вяра, е силен колкото 100 хиляди, които имат само интереси"

Според очевидци той е вървял из лагера и стрелял с автоматично оръжие и пистолет по всеки, изпречил се на пътя му.

Стрелецът, 32-годишен норвежки гражданин, е бил задържан. Според властите, той е крайнодесен екстремист по убеждения и няма нищо общо с ислямския тероризъм.

По информация на телевизиионния канал Ен Ар Кей той се казва Андерс Брейвик.

Андерс Брейвик - задържан
за кървавата трегедия.

Директорът на националната полиция на Норвегия Свейнунг Спонхайм заяви, че в профила на стрелеца във Фейсбук има публикации, "които дават основание да се предполага, че той клони към крайно десни и антимюсюлмански разбирания, но засега не е ясно дали това са мотивите за извършеното от него престъпление". Според Франс прес арестуваният е заподозрян, че е извършител и на първия атентат пред зданието, където се намира канцеларията на норвежкия премиер.

На името на арестувания има няколко фирми, закрити малко след регистрацията им.
Една от тях - Breivik Geofarm, е получила лиценз за производство на земеделски продукти. Предполага се, че тази фирма може да е послужила като параван за достъп до различни химикали, които да се използват за производството на взривни устройства.

От полицията заявиха, че вероятно двете нападения са свързани.

Въпреки че ислямистка групировка пое отговорността за атаките и заплаши, че това е само началото, според разследващите засега няма реални данни тя действително да е замесена. По-рано бяха задържани и двама имигранти от мюсюлмански страни.

Часове продължи спасителната операция в Осло, тъй като в засегнатите сгради дълго се намираха хора.

Премиерът Йенс Столтенберг, който не е пострадал, тъй като не е бил в сградата по време на взривовете, определи случилото се като национална трагедия и кошмар. Въпреки това той посочи, че атаките няма да разрушат демокрацията в страната му, за която отбеляза, че се е превърнала от рай в ад.

От думите му стана ясно, че той е планирал да прознесе реч пред младежите от лагера в Утоея.

Световните лидери изразиха отвращението си от случилото се в мирна страна като Норвегия и призоваха за борба с тероризма.

Председателят на ЕС Херман ван Ромпой нарече извършените атентати "акт на малодушие". Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу изрази шока си от случилото се "в страна като Норвегия, която свързваме с мира".
Американският президент Барак Обама осъди терористичните атаки и призова да се направи нужното те да бъдат спрени.

Агенциите отбелязват, че атаките са най-голямото нападение в Западна Европа от бомбената експлозия в мадридското метро, през 2004 г., при която загинаха близо 200 души.