На оперативно заседание на Министерски съвет финансовият министър Симеон Дянков е внесъл проектобюджета за 2010 година.

На следващото правителствено заседание, след като и другите министри се запознаят с него започват обсъжданията по него, които ще продължат до края на месеца, след това той влиза за гласуване в НС.

Борисов обеща да "балансира" бюджета.
                                  Още...

Симеон Дянков коментира, че в средата на следващата година може да има допълнително разглеждане на бюджета и евентуално негова актуализация.
Ако има явни сигнали за изход от кризата, ще се увеличат някои разходи, обясни той.

Надяваме се на положителни изненади, каза още финансовият министър. По думите му в някои части на ЕС вече има сигнали за подобно нещо.

Готови са и бюджетните закони, които вече са публикувани на страницата на МФ.

Бюджет 2010 ще бъде балансиран, обясни Дянков. За нас е много важно и в период на криза да запазим добрата фискална позиция, смята още той.

България ще поддържа валутния борд, според финансовия министър с предлагания от него балансиран бюджет страната ни ще даде ясен сигнал на ЕС за намеренията ни за присъединяване към ERM II - важна стъпка за влизане в Еврозоната.

Залагането на буфер от 10% е част от бюджетния закон, така че този буфер ще бъде там, обясни още Дянков.

БСП:
Дянков излъчва противоречиви, непоследователни и вредни за икономиката ни послания.
Още...

По думите му балансиран бюджет означава, че този буфер няма да се използва в следващата година.
Ако до 15 юни 2010 година българската икономика не покаже някакви признаци на съживяване, бюджет 2010 няма да търпи никакви промени.

Според финансовия министър признаците за съживяване на икономиката ни ще станат най-ясни в приходите в НАП и увеличения износ.
Стана ясно още, че бюджет 2010 е на база 2% спад в икономиката, като Симеон Дянков уточни, че от МВФ са по-големи песимисти от нас и прогнозират спад от 2,5%.

Над 1 милиард лева са заложени в бюджета за следващата година за увеличение на пенсиите, това е и част от ангажиментите на правителството за увеличение на вдовишките пенсии и на най-възрастните пенсионери.

Приоритетни области в бюджета са спорта, образованието, здравеопазването и инфраструктурата.

Относно данъците, Симеон Дянков успокои: "Не се увеличават данъците, не се увеличава ДДС, не се увеличава данък печалба". "Няма промяна в данък сгради", допълни той.
Това ще подпомогне бизнеса да запази колкото се може повече работни места.

Не толкова добри са новините около акциза на цигарите и алкохола.

От следващата година акцизът на цигарите скача на 76 евро за 1000 къса, сега той е 52 евро за 1000 къса. Дянков обясни, че задължението на страната ни към ЕС в тази връзка е до 2010 година акцизът да скочи минимум до 64 евро за 1000 къса.

Във връзка с недоволството на пушачи и тютюнопроизводители, финансовият министър каза, че в ЕС се обсъжда кацизът на цигарите да скочи през 2010 до 90 евро за 1000 къса. Идеятата обаче не е окончателно приета.

Засега няма да има акциз върху бирата и виното, стана ясно още, макар че идеята, според Дянков, заслужава да се обмисли.

Идеята за акциз върху бирата дойде от недоволни вносители на спиртни напитки, тъй като според техни данни, българинът най-много пие бира.

Акциз върху любимото пиетие на българите спроед тях ще донесе добри постъпления в държавната хазна.

"За това сега не е моментът", уточни финансовият министър.

В условията на криза, според него, не е добра стъпка да се слага акциз, там където досега не е имало.

"Подготвяме всички документи за формалната ни апликация за ERM II", съобщи още финансовият министър. Документите обаче ще подадем най-вероятно догодина.