Спасителите са прекратили издирването на тримата непалски водачи, които изчезнаха преди два дни след лавината на връх Еверест, съобщава Ройтерс. При лавината загинаха най-малко 13 планински водачи. Сняг и огромни буци лед се спуснали надолу и помели лагера Khumbu Ice Fall в петък. В петък и събота хеликоптери и екипи по земя претърсвали района, но не открили никакви следи от изчезналите мъже.

Спасителите смятат, че мъжете са пропаднали в цепнатини или са затрупани под снега. Невъзможно е да намерим тримата живи или мъртви, казва Лакпа Шерпа от Хималайската спасителна асоциация от базовия лагер, който е начална точка за експедициите в Еверест.

Хеликоптерите, които са използвани по време на издирването, и фериботът, извозил телата от планината, са върнати в Катманду. Официалният брой на загиналите остава 13.

Спасителите са занесли телата на шестима шерпи от базовия лагер в Катманду и ги държат в будистки манастир в съответствие с традицията. Останалите били предадени на семействата си. Телата ще бъдат изнесени от манастира и кремирани отделно съобразно традицията на шерпите в понеделник.

Шерпите са етническа група в Непал и помагат на чужденците в изкачването на извисяващите се върхове.