13 непалски планински водачи са загинали, двама са сериозно пострадали, а много други са затрупани при лавина на Еверест, съобщава АП.

Представител на Alpine Ascents International в Сиатъл обяви, че инцидентът се е случил над лагера Khumbu Ice Fall, отбелязва СиЕнЕн.

Официални представители обявиха, че лавината е ударила най-често използвания маршрут при изкачването на най-високия планински връх в света.

Лавината е паднала в района под Лагер 2 (6 400 метра) около 6:30 часа местно време, съобщиха от министерството по туризма на Непал. Изпратени са спасителни екипи, алпинисти и хеликоптер от Катманду.

В началото на следващия месец стотици алпинисти, техните водачи и техните помощници ще се съберат в лагера, където ще се подготвят за последния участък от покоряването на Еверест (8 850 метра), тъй като метеорологичните условия са благоприятни.

По-рано Непал обяви, че ще разположи екипи на 5 300 метра за по-лесно управление на стеклата се група от алпинисти и ще останат до края на май.

Повече от 4000 алпинисти са изкачили връх Еверест от 1953 година, когато той бе покорен за първи път от новозеландеца Едмунд Хилъри и шерпа Тензинг Норгей. Стотици други са загинали при опит да бъде покорен.