В Брюксел премиерът Бойко Борисов загатна, че в подготовката на операция „Октопод" са участвали чужди полицейски и разузнавателни централи, но отказа да уточни или разясни подробности.

Той каза, цитиран от БНР, че голяма част от разкритията за Алексей Петров са били изненадващи за него.

Има неща, които ние самите не сме ги знаели, много от тези обвинения, които сега се повдигат, не са били ясни. В противен случай нито главният прокурор, нито предишното правителство, надявам се, биха работили по този начин, коментира премиерът.

Министър-председателят каза още, че фактът, как големите държави в света реагират и как толерират наши действия, значи, че има протекли мероприятия в много по-големи централи от нашите.

Аз съм бил запознат от 2-3 седмици от планирането на операцията. Много от нещата, които бяха извадени, са озадачаващи дори и аз мен. Знаете, аз съм тренирал с него от 83-а година, дори не ми се е вярвало това , което в момента е събрано в документацията и това, което свидетели говорят, добави още Бойко Борисов, коментирайки ареста на Алексей Петров.

По-рано днес премиерът определи като пълни измишльотини твърденията, че има да разчиства стари сметки с Алексей Петров и това е причината той да е задържан при акцията „Октопод".

Алексей Петров беше толкова години в ДАНС. Ако е знаел нещо за мен, досега да го е казал, посочи министър-председателят.