Българската полиция арестува 12 членове на мощна банда, заподозрени в престъпления като пране на пари, рекет, наркотрафик, подкупи и данъчни измами, съобщава електронното издание на вестник „Вашингтон пост".

Изданието цитира вътрешния министър Цветан Цветанов, който казва, че според него групата в миналото е била защитени от висши длъжностни лица в съдебната система и предишните правителства.

"Това е много добре организирана престъпна група, която ... през последните десет години е успяла да създаде този Октопод," заявява Цветанов. Полицията съобщава, че са възможни още арести след среднощната акция в столицата София, наречена „Операция Октопод ".

Престъпната група е заподозряна в източване на средства от предприятието производител на стомана "Кремиковци", обявено в несъстоятелност, пише още изданието.

България - най-бедната държава в Европейския съюз, е под силен натиск да наложи върховенството на закона и да ликвидира измамите и корупцията, пише вестникът.

Брюксел преустанови достъпа на София до повече от 500 милиона евро финансиране от ЕС през 2008 г. заради неспособността да се спрат измамите и наскоро предупреди България, че страната може да загуби милиарди евро за селското стопанство.

Дясноцентристко правителство, избрано през юли миналата година заради обещанията си да сложи край на безнаказаността, тръгна по-трудната линия на борба с престъпността, коментира вестникът.

През декември полицията арестува повече от 25 души, заподозрени, в отвличането на богати и известни, споменава „Вашингтон пост".

Но политически анализатори и коментатори във вестниците остават скептични дали шефовете на престъпните банди и корумпираните служители на високо равнище действително ще бъде изпратен в затвора.