Ден след като президентът на САЩ Барак Обама заплаши със "огромни последици", ако неговият сирийски колега използва химически или биологични оръжия или дори ги премества по заплашителен начин, Русия от своя страна предупреди Запада да не предприема едностранни действия в Сирия.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви след среща с висш дипломат на Китай, че Москва и Пекин се ангажират с "необходимостта стриктно да се придържат към нормите на международното право ... и да не допуска нарушаването им".

Русия и Китай са против военна намеса в Сирия по време на 17-месечния бунт срещу президента Башар Асад. Те наложиха вето на три резолюции на Съвета за сигурност на ООН за Сирия, подкрепени от западни и арабски държави. Резолюциите целяха да окажат натиск над Дамаск да сложи край на насилието, при което са отнети 18 000 живота.

Съединените щати и техните съюзници показаха малък апетит за военни действия в Сирия, за разлика от кампанията на НАТО миналата година, която помогна за свалянето на либийския лидер Муамар Кадафи.

Но Обама използва най-острия си език вчера, за да предупреди Асад да не пресича "червена линия" дори с пренасочване на неконвенционални оръжия по заплашителен начин.

Междувременно Лавров се срещна и с официална сирийска делегация, като след това коментира, че има шансове да се стигне до национално помирение в Сирия.

Противниците на това не са малко - включително и извън Сирия, затова шансовете далеч не са стопроцентови, но ги има, подчертава Лавров, цитиран от „Новости".

Министърът коментира, че за постигането на конкретни резултати е необходимо всеки, на който не е безразлична съдбата на сирийския народ, да осъзнае отговорността си.

Важното е, подчертава Лавров, че посоката е ясна - помирението е единствената възможност да се спрат кръвопролитията и сирийците сами да седнат на масата за преговори - без никаква външна намеса.

Руският външен министър изрази и безпокойството си от това, че хуманитарната помощ за Сирия не е достатъчна.
За съжаление хуманитарна помощ отива предимно за сирийците, които са извън страната, а вътре - не е достатъчна, коментира Лавров.