Американският президент Барак Обама заяви, че използването на химическо оръжие от Сирия ще бъде "червена линия", пресичането на която ще промени мисленето му относно намеса в кризата.

Обама посочи, че "до този момент не е нареждал военно участие", но добави: "Ще има огромни последици, ако започнем да виждаме движение по фронта на химически оръжия или употребата на химическо оръжие".

По време на брифинг в Белия дом президентът Обама заяви пред репортери, че разполагането или използване на биологични оръжия ще разшири конфликта в региона. "Това не се отнася само Сирия. То се отнася и за съюзниците ни в региона, включително Израел, и ще засегне и нас".

Той предупреди президента Башар Асад и „други играчи на терена" относно използването или движение на такива оръжия.
„Червената линия за нас е, ако видим цял куп от химически оръжия, които се преместват или се използват. Това ще промени моите изчисления", посочи американският президент.

Сирия притежава четвъртите по големина запаси в света на химически оръжия. Миналия месец говорителят на сирийския външен министър заяви, че оръжията никога няма да бъдат разположени вътре в Сирия.

Припомняме, още тогава Обама предупреди президента Асад, че неговото правителство ще бъде подведено под отговорност, ако той използва химически оръжия.
"Те ще бъдат подведени под отговорност от международната общност и САЩ, ако направят трагичната грешка да използват тези оръжия"
, каза тогава Обама.