Политическа алабалистика и слон в стъкларски магазин. Това е едно празно говорене.

Така бившият енергиен министър Мирослав Севлиевски определи идеята на управляващите за създаване на енергиен холдинг.

По думите му в тази идея липсва каквато и да е било икономическа логика, тъй като страната не притежава сериозни ресурси, върху които да се развие един такъв холдинг.

„В Хисаря беше изваден просто още един фойерверк. Министерството на енергетиката се превърна в министерство на фойерверките.
А идеята за холдинга - това е Овчарова идея без Овчаров", коментира Севлиевски.

Според него лансирането й в публичното пространство е опит на Овчаров да покаже, че той е фактически ръководител на българската енергетика.

Мирослав Севлиевски обясни, че самата идея е стара, но е била отхвърлена вече от две правителства, а икономическата ситуация на Балканите вече не предполага необходимост от такъв холдинг, тъй като интересните обекти извън граница са закупени.

„Няма цел, която да бъде преследвана с подобен холдинг, не виждам такава цел и това, което се представя на обществото - това са имагинерни, излишни или неизпълними цели", подчерта Севлиевски и посочи, че създаването на холдинг означава „не" на либерализацията и на приватизацията - целите, които българската икономика преследва вече в продължение на 17 години.
В този смисъл на думата такъв холдинг би бил много крачки назад, допълни бившият министър.

Той обясни още, че при едно създаване на холдинг, кредитният рейтинг на отделните дружества в него би паднал драстично, което носи риск за самата икономическа стабилност на страната.

Според него дори може да се разклатят някои стабилни обекти.

Севлиевски даде пример с „интересния, но все още рисков проект на АЕЦ „Белене", който, при създаването на енергиен холдинг, би пренесъл своите рискове върху стабилни в момента структури като „Козлодуй" и ТЕЦ „Марица Изток".

„Българската енергетика трябва да бъде оставена на спокойствие, тъй като имаме великолепни енергетици и лоши финансисти", каза още Севлиевски, като завърши с увереността, че практическата реализация на идеята за енергиен холдинг няма да се случи:
Драматичен скептик съм. В тази идея няма дори и политически ресурс".