Един от най-опасните терористи в Югоизточна Азия - малайзиецът Нурдин Мохамад Топ е бил убит при полицейската операция в индонезийската провинция Централна Ява, съобщи БиБиСи.

При акцията са арестувани петима души и са иззети 500 килограма експлозиви.

В операцията се е стигнало до стрелба между полицията и заподозрените за участие в тероризъм. Те са се опитали да детонират две саморъчни направени бомби.

Преди да успеят да ги взривят обаче полицаите открили огън по двама от тях. Единият от загиналите в стрелбата е именно Топ.

По-късно стана ясно, че полицията в Индонезия ще поиска от роднините на Нурдин Мохамед Топ ДНК материал, за да бъде потвърдено убийството на терориста чрез тест.

По първоначални данни Нурдин е бил убит в централната част на индонезийския остров Ява след 17-часово полицейско наблюдение.

При отделна операция полицейски агенти са убили двама бунтовници, който подготвяли атентат на президентския дом.

Припомняме, той се издирва по обвинение за участие в атентатите в двата хотела в Джакарта на 17-ти юли тази година.

Властите  го подозират и за участие в кървавите нападания, извършени в началото на това десетилетие в Индонезия от групировката "Джамаа исламия". Топ поддържа връзки и с „Ал-Кайда".

БиБиСи допълва, че властите бяха обявили награда от 100 000 долара за всяка информация, която би довела до задържането на терориста.