Индонезийски официални източници съобщиха, цитирани от БиБиСи, че са налице факти, според които атентатите в хотелите в Джакарта, са свързани с Ноордин Мохамед Топ.

Той е издирван след кървавите атентати, извършени в началото на това десетилетие в Индонезия от терористичната групировка "Джамаа исламия".

Сред тях са нападенията на остров Бали през 2002 г., при които бяха убити 202 души, и атаката в хотел "Мариот" в Джакарта през 2003 г., завършила с 12 жертви. Топ поддържа контакти и с Ал-Кайда. Той е смятан и за главния финасист на "Джамаа исламия".

200 % съм сигурен, че това е негово дело, заяви Назир Аббас, бивш лидер на "Джамаа Исламия", който е напуснал редиците на групировката и сега съдейства на полицията за разкриване на последните три терористични атаки в Индонезия.

Според шефа на антитерористичното бюро в Индонезия взривовете в хотелите напомнят много на техниката на атентати, използвана от групировката. По негово мнение двата взрива целят да дестабилизират страната в момент, в който Индонезия се опитва да демонстрира значителна сигурност пред света.

Днес стана ясно, че сред загиналите в двата хотела има и чужденци. Властите в Индонезия работят усилено по издирването на организаторите на атаките.
Извършват се ДНК експертизи и се разпитват десетки свидетели на случилото се.