Академичната общност се надига на протест срещу лошото управление на науката.

Утре с митинг шествие учените ще протестират срещу заявените намерения на министъра на образованието и науката Сергей Игнатов да разформирова БАН и да подчини нейните институти на различни министерства и ведомства.

Това обяви председателя на академията Никола Съботинов. Той определи утрешния протест като историческо събитие за БАН. По думите му академията не е изпадала в подобна ситуация за нейните 140 години съществуване.

Протестът ще бъде срещу непоследовотелната и непрекъснато променяща се политика по отношение на БАН. Утре академичната общност ще протестира и за това, че няма диалог с министъра.

"Академията ще иска правителството да застане зад науката в България и да я поддържа, тъй като науката е европейски приоритет и България е европейска страна", заяви академик Съботинов.

Той подчерта, че учените от БАН отстояват интересите на България, а не на отделни партии. Според ръководството на БАН целта на атаките срещу академията са имотите.

„Трябва да излезнат от закона за БАН и да минат като публична държавна собственост. Следващата крачка е частна държавна собственост. Следваща - МОЛ". Така академик Съботинов коментира обявените от министър Игнатов намерения институтите да бъдат извадени от БАН.

Общността на работещите в БАН са обръща с петиция до премиера Бойко Борисов, в която се изразява тревога от многобройните прояви на незачитане н авторитета на Академията и намеренията да се разруши целостта на БАН.

Учените искат от премиера съдействие за запазване на целостта на БАН като национален научен център, за прозрачност в намеренията и инициативите на министъра по отношение на БАН, коригиране на бюджетната субсидия.
В петицията си учените напомнят, че в 140-годишната история на БАН именно министър-председателите на България нееднократно са поемали отговорността за просперитета на академията и имената им са останали в историята.

В специална декларация Общото събрание на БАН изтъква направеното до момента за реформиране и настоява за откровен и сериозен диалог.

Академик Съботинов припомни, че Академията е минала процес на оценяване от независими европейски институции и според изводите им българските учени правят наука на добро ниво, въпреки скромните условия.

Един министър би се гордял с оценката на европейските експерти, коментира председателят на Академията. Той припомни, че като първа крачка в реформирането в Академията са съкратени 8.5% от учените.

„Да се съкращават учени е престъпление, никоя страна не прави това, всяка се бори да запази своите мозъци", добави Съботинов. Той поясни, че са пенсионирани 430 души и че са назначени 130 млади учени, но заради излязлото междувременно постановление на правителството, с което се намаля бюджета на институцията с още 10% на останалите 300 бройки не могат да бъдат назначени нови кадри.

Никола Съботинов подчерта, че само за фонд Работна заплата БАН се нуждае от 72 милиона лева, а разполага с орязан бюджет от 67 милиона лева. „Спрели сме международното сътрудничество, ремонтните дейности, поддръжката на инфраструктурата и се борим за съхраняването на БАН, добави още председателят.

Той поясни още, че ако бъде премахнато централното управление на академията и заплатите на служителите му бъдат разпредели към възнагражденията на останалите учени от институцията, то месечното им възнаграждение ще се вдигне 8 лв. и 88 стотинки. Това ще е големият принос според сметките на министъра, коментира Съботинов.

По същата логика от закриването на централното управление звената на БАН, които са 69, биха получили по 10 000 лв. годишно, добави той.

При закриване на централното управление обаче би следвало дейностите, осъществявани то него, като международни сътрудничество, одит, патента дейност, библиотечна дейност и др., би трябвало да се прехвърлят към Министерството или към всяко от отделните звена, което може да излезе по-скъпо.