За исканото от синдикатите увеличение от три пъти по 20 на сто на заплатите в средното образование са нужни още 200 милиона лева, които ги няма.

Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Даниел Вълчев, цитиран от БТА. Вълчев направи това изказване, като сравни точки от проектите на споразумения, предложени от правителството и от синдикатите.

Припомняме, вчера синдикатите внесоха корекции в предложения им от МОН документ за проекто споразумение по учителската стачка.

Вълчев посочи, че основната разлика в двете споразумения са по искането за увеличение на работните заплати.

Според проекта на МС, средната брутна работна заплата на учителите към средата на 2008 г. трябва да достигне 650 лева, каза още Вълчев.

Към тази дата началната учителска заплата ще бъде 440-450 лева, а най-добрите учители ще получават 785-800 лева.

В тези възнаграждения е включена и 13-тата заплата, която учителите получават на три пъти.

Отделно към учителските заплати ще се прибавят и средства от втория и третия "стълб" на диференцираното заплащане.

Вълчев отбеляза, че този размер на заплатите е възможен при средно запълване на паралелките.

Синдикатите настояват към юли 2008 г. средната брутна работна заплата за целия отрасъл на образованието да бъде 650 лева, добави просветният министър.

Той допълни, че те настояват за три пъти от по 20 на сто от увеличение на заплатите. Към тази дата, според проекта на синдикатите, началната учителска заплата ще започва от 520 лева, а най-високите заплати ще достигат до 920 лева, при средно запълване на паралелките.

Министърът посочи, че към тези суми не са включени средствата от диференцираното заплащане. Вълчев не коментира намеренията за колективна оставка на учители от страната.

Според Вълчев в проекта на споразумение е необходимо да бъде включен и текст за частните уроци, тъй като смисълът е учителите, които преподават такива уроци, да не правят това с децата, които обучават.