Тази вечер учителските синдикати внсят в МОН коригиран вариант на предложението на правителствотоза уреждане на кризатата в образованието.

Към него има придружително писмо с искане за продължаване на преговорите съгласно член 15 от закона за уреждане на колективните трудови спорове.

Това стана ясно след днешното многочасово заседаниена Единния национален стачен комитет.

Официално корекциите по споразумението за учителската стачка, нанесени от синдикатите, ще бъдат огласени утре на пресконференция  в централат на КНСБ.

Междувременно те ще бъдат изпратени до местните синдикални организации на учителите, които трябва да дадат своето становище по нанесените корекции в проекта за споразумение.

 По предложения от правителството вариант своето несъгласие са изразили 93% от учителите, които не приемат проекта в частта за увеличение на трудовите възнаграждения.

Ескалация
Учителите от Добрич подават колективна оставка

Председателят на синдиката на българските учители Янка Такева заяви, че учителите са готови още днес да влязат в класните стаи, ако бъде постигнато споразумение.

Днес обаче е практически невъзможно преговорите да продължат и тя прогнозира, че това най-вероятно ще стане утре.

Според Такева отговорно решение от двете страни и постигането на съгласие е напълно възможно, като тя допълни, че учителите нямат принципни възражения срещу предложените от правителството реформи в образователната система.

Ако някой е очаквал, че сме против кариерното развитие, външното оценяване, програмното финансиране или делегираните бюджети, значи просто не познава българския учител" - коментира Такева.

По неофициална информация синдикатите няма да отстъпят от искането си за увеличаване до 650 лева до 1 юли 2008 г. на средната брутна заплата за целия сектор, а не само за педагогическите  кадри.

Също по неокончателна информация стачният комитет настоява за 4.7 на сто от брутния вътрешен продукт за образование през 2008 г.

Припомняме, във варианта на Министерския съвет от снощи за стачно споразумение не се посочва размерът на увеличението на работните заплати в образованието от 1 октомври т.г, както и техния ръст през първата половина на 2008 г., съгласно стачното искане на синдикатите и учителите.

Според синдикатите посоченото в документа увеличение на работните заплати само и единствено на учителите, отнасящо се към втората половина на 2008 г. и свързвано с увеличаване на норматива за задължителната преподавателска работа и увеличаване на броя на децата и учениците в групите и паралелките ще доведе до срив в качеството на учебно-възпитателната работа, ликвидация на училища и съкращаване на учители и друг персонал.

Според позицията на ЕНСК, увеличаването на единния стандарт за издръжка на ученик с 23 на сто е крайно недостатъчно за постигане на предвидения ръст на работните заплати на учителите.

Синдикатите определят предложения делегиран бюджет, с който ще оперира единствено директорът на училището - без обществен коректив, като средство за икономически контрол и принуда за съкращаване на персонал.

От ЕНСК информират, че предложеният вариант на споразумение е разпространен за обсъждане от стачкуващите учители и друг персонал.

Междувременно стачката и протестните действия в цялата страна продължават.
В София утре ще се състои пореден митинг на учителите от 16.30 ч. на площад "Независимост".

47 на сто е увеличението, което предлага Министерски съвет в проекто-споразумението.
В него е включена и 13-а заплата, която учителите са получавали до този момент разхвърляно през годината.

Така по-рано днес президентът на КНСБ Желязко Христов коментира текста на проектоспоразумение, предложен от МОН.

Христов посочва, че в проекта не се посочва и каква ще е стъпката на увеличение от 1 ноември т.г.

Според президента на КНСБ, съгласно проекта на споразумение, началната заплата на учител се предвижда да се увеличи от 299 на 440 лева.
Очаква се най-висока заплата от 789 лева да получават учителите с 25-годишен трудов стаж, с първи клас квалификация и при преминаване към делегираните бюджети, допълни Желязко Христов.

Като резонни моменти в споразумението синдикалистът посочи преминаването на училищата към делегирани бюджети и законовата забрана за прехвърляне на средства за образование към други дейности.