Врачанският митрополит Калиник е избран днес от Светия синод за наместник на Варненската и Великопреславска епархия.

Тази сутрин бе насрочено извънредно заседание на Светия Синод, след като вчера митрополит Кирил беше намерен удавен.

Припомняме, вчера тялото на дядо Кирил беше открито на плажната ивица при митрополитската резиденция, находяща се в район „Траката". От Районната прокуратура във Варна обявиха, че причината за смъртта е удавяне, а аутопсията е показвала, че няма следи от насилствена смърт. Разследването продължава. Според близки на митрополит Кирил 59-годишният духовник е бил много добър плувец.

Почти всички висши духовници пристигнаха цял час преди началото на заседанието. Сливенският митрополит Йоаникий заяви пред журналисти на влизане в Светия синод, че не може да коментира смъртта на дядо Кирил, защото „човешкият съд е един, а божият е друг - справедлив". Той сподели, че няма представа кой ще бъде избраният днес наместник и разкри, че Светият синод има срок от три месеца да назначи нов митрополит.

Стана ясно, че 14 са епископите, които са кандидати за поста митрополит на Варненската околия.

Малко по-късно от пресцентъра на Светия Синод съобщиха, че на днешното заседание митрополитите обсъждат основно приготовленията за утрешното погребение на дядо Кирил, както и това кой митрополит да отслужи заупокойната служба.

Оказа се, че официален наместник на Варненската епархия се очаква да бъде избран чак утре. От Светия Синод поясниха, че след като мине 40-дневният траур за починалия, ще стартира процедурата за избор на нов митрополит.

В самата епархия ще се проведе тайно гласуване между 14-те епископи, като двамата от тях с най-много гласове ще бъдат изпратени в София. След което те ще отправят молитви в храма „Свети Александър Невски", докато митрополитите провеждат повторно гласуване, за да изберат един от тях за митрополит. Няколко дни, след като избора е направен, в „Св. Александър Невски" ще се проведе процедурата по интронизация, след което новият митрополит ще се върне във Варна, за да поеме своята епархия.

Във Варненската епархия днес е ден на траур по повод смъртта на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил.

В Катедралния храм "Свето Успение Богородично" е оформен кът за поклонение с портрета на дядо Кирил и траурна книга, в която се изказват съболезнования. В нея варненци изразяват благодарността си за добрите дела, които остави след себе си митрополит Кирил. На всеки кръгъл час във Варна ще звучи траурен камбанен звън.

Епархийският съвет реши негово високопреосвещенство да бъде погребан в Алеята на митрополитите в Старите варненски гробища утре, 11 юли. Същия ден от 8 часа тялото на митрополита ще бъде изложено за поклонение в Катедралния храм. В 9 часа ще бъде отслужена Света литургия, а за 11 е насрочено опелото, на което се очакват Българският патриарх Неофит и духовници от други страни.