Тяло на удавник е открито на плажа край местността Траката, край Варна. Почти веднага след намирането му се появиха съмнения, че то е на Варненско-Преславския митрополит Кирил, като по-късно те бяха потвърдени от Светия Синод.

От полицията също потвърдиха за самоличността на загиналия.
Тялото е разпознато и в момента се извършва аутопсия във варненската болница "Света Ана".

Около 8.00 часа тази сутрин гражданин подал сигнал на телефон 112. Съобщил, че е забелязал в морето в близост до буната на рибарското селище в местността "Траката" във Варна, плуващ мъж с маска и шнорхел, който след известно време престанал да дава признаци на живот, допълват от пресцентъра на МВР.

Екип към областната служба „Пожарна безопасност и защита на населението" е извадил тялото. На мястото е извършен оглед от служители на ОДМВР - Варна. По случая е започнало досъдебно производство. Разследването се осъществява под наблюдението на Районна прокуратура - Варна, съгласувано с Окръжна прокуратура - Варна.

Към настоящия момент е извършено разпознаване на тялото и е назначена съдебно-медицинска експертиза. Установени са очевидци на случая и се работи за изясняване на обстоятелствата, при които е настъпила смъртта, като към момента няма никакви данни тя да е насилствена.

След извършената идентификация е установено, че починалият е Варненският и Великопреславски митрополит Кирил.

От Варненска и Великопреславска митрополия също съобщиха, че днес сутринта тялото на високопреосвещения митрополит Кирил е намерено край морето в местността Траката. На сайта на Светия Синод беше публикувана скръбна вест, гласяща: „Загубихме Варненския и Великопреславски митрополит Кирил".

"Засега няма данни за насилствена смърт на митрополит Кирил", заяви по-късно окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров.

Според Юлиян Гендов, член на епархийското настоятелство, дядо Кирил е отишъл да се гмурка за миди и се е удавил.

Причината за смъртта на митрополит Кирил е удавяне, потвърди и аутопсията. Данните показват, че няма следи от насилствена смърт, обяви районният прокурор на Варна Цветанка Гецова. Разследването на трагичния инцидент продължава.

По-късно стана ясно, че в четвъртък ще бъде погребан Варненският и Великопреславски митрополит Кирил. За траурната церемония ще пристигнат патриархът на Българската православна църква Неофит и членовете на Светия синод.

След заседание на Епархийския съвет говорителят на Варненската и Великопреславска митрополия отец Дончо Александров обяви, че в четвъртък в 8 часа тялото на митрополита ще бъде положено за поклонение в Катедралния храм "Св.Успение Богородично" във Варна. В 9 часа ще бъде отслужена Света литургия. Все още не е уточнено кой ще води литургията, обясни говорителят. В 11 часа ще бъде отслужено опелото на митрополит Кирил, а след него той ще бъде погребан в митрополитската алея на Старите гробища във Варна. Утре в сградата на митрополията ще бъде поставена книга за съболезнования.


Местността Траката, където е открито тялото на дядо Кирил

Припомняме, след смъртта на патриарх Максим Кирил беше избран за наместник-председател на Българската православна църква и временен софийски митрополит.

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, чието светско име е Богомил Петров Ковачев, бе противоречива личност, известен с луксозния си начин на живот.
Навръх Никулден 2011 година той се появи с луксозен автомобил "Линкълн" последен модел на храмовия празник в църквата "Св. Николай" в морската столица.

Тогава духовникът се похвали, че луксозното возило било доставено специално за него още преди да излезе на пазара.

Биография:

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил с рождено име Богомил Петров Ковачев е роден на 08.06.1954 г. в с. Царев брод, Шуменско, гласи официалната му биография според сайта на Варненската митрополия.

Пето дете на родителите си Петър и Иванка, която след кончината на съпруга си приема монашество с името Ирина, той израства и учи в първопрестолна Плиска и през 1968 г. постъпва в Софийската духовна семинария.

След завършването й през 1974 г. е изпратен на послушание в Рилската св. Обител, след което отбива редовната си военна служба и е изпратен да следва в Богословския факултет на Атинския университет. Монашество приема на 21.07.1972 г., като духовен старец му става Браницкият епископ Герасим, ректор на Софийската духовна семинария; за иеродякон ръкоположен на 17.12.1972 г., а за йеромонах - на 14.11.1976 г. от духовния си старец.

В края на 1980 г. е назначен за протосингел на Сливенската св. Митрополия и възведен в сан архимандрит. През 1981 г. се дипломира в Софийската духовна академия и е изпратен на специализация в Московската духовна академия.
Защитава дисертация на тема "Участието на руската църква в национално-освободителното движение на българския народ през ХІХ в.", заради което получава научната степен "кандидат на богословието", което днес се равнява на "доктор на богословието". До 01.09.1986 г. е Представител на българската Патриаршия при Московската и Всерусийската Патриаршия, след което е назначен за игумен на Троянската св. Обител.

От декември 1987 г. е назначен за Главен секретар на Св. Синод и на 26 юни 1988 г. е хиротонисан за Стобийски епископ. За Варненски и Преславски митрополит е избран на 26 февруари 1989 г. От 1992 г. е член на Намаления състав на Св. Синод, а в периода 1994-2001 г. е Представител на Върховния църковен съвет.

Наместник на овдовелия Доростолски и Червенски митрополитски престол от 20.12.1993 г. до 03.04.1994 г. и на овдовелия Неврокопски митрополитски престол от 22.12.1993 г. до 24.04.1994 г.