След септември месец Министерство на здравеопазването планира да въведе информационна система, която да следи пътя на лекарствата при вноса им страната и при евентуалния им износ.

Който желае да изнася лекарства от страната, ще трябва да подава заявление в Изпълнителната агенция по лекарствата, а тя ще има правото да налага забрана за това действие за определен период от време.

Това е поредната екстравагантна идея на екипа на здравния министър Петър Москов за овладяване на кризата в здравеопазването и провеждането на реформа. Идеята си той представи в рамките на изслушването си в парламентарната здравна комисия.

С 0,6% са нараснали дълговете на държавните болници в сравнение с миналата година. Сметката е направена на база данните от края на април, стана ясно от изслушването на здравния министър Петър Москов в ресорната парламентарна комисия.

Москов бе поел ангажимент към депутатите да представи доклад за състоянието на държавните болници след едномесечен анализ, като крайният резултат трябваше да бъде визуализиран в отчет днес.
Това обаче не се случи, като министърът се оправда с факта, че имало още какво да се допише в доклада. Той обеща да представи обобщението си идната седмица.

Припомняме, първоначалните данни на НЗОК показват, че в болничната помощ дефицитът ще бъде доста по-малък от този, който беше отчетен към края на април-май, ако се спазва бюджетната дисциплина.

Друг е въпросът, че се очаква и дефицит от лекарствата, който също се нуждае от анализ - изчисленията сочат 168 млн. лв.

Все пак той обяви, че няма видима тенденция за сериозно увеличаване на дълговете на болниците, които към момента наброяват стотици милиони левове. На общоболнично ниво има минимален ръст от 0,6%, уточни Москов.

По думите му в най-тежко задлъжнелите лечебни заведения има спад в дължимите суми поради добър контрол и управление. Като пример за това той даде ВМА, където новият директор свали няколко милиона от просрочените плащания.

Стана ясно, че с 4 милиона лева се е смъкнал и дългът на университетската болница „Свети Георги" в Пловдив.

Оказа се, че пловдивската болница е поискала цели 5,8 милиона лева от здравното ведомство с цел строеж. Тези пари са колосални, с такава сума може направо да се построи нова болница „Свети Георги", възмути се здравният шеф.

Депутатите от ГЕРБ го увериха, че става въпрос за средства за ремонт на детското отделение, където условията били лоши. Москов се ангажира с проверка, макар да изтъкна, че предвидени пари за ремонти в болницата няма за тази година.

Междувременно министърът изтъкна пред депутатите, че в частта на бюджета на НЗОК за тази година, която се отнася за плащане на медицински изделия в болниците, пари има. Към средата на годината са използвани 52% от годишната сума.

Не така стоят обаче нещата със състоянието на парите за лекарства, призна Москов, като обяви, че около 63% от средствата по този показател вече са използвани.