Първоначалните данни показват, че в болничната помощ дефицитът ще бъде доста по-малък от този, който беше отчетен към края на април-май, ако се спазва бюджетната дисциплина.

Това каза пред журналисти подуправителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Димитър Петров. Днес Надзорният съвет на касата се събра, за да разгледа какви са възможностите за икономисване на средства.

Въпреки продължилото над 2 часа заседание, се оказа, че решение няма - очаква се то да дойде следващата седмица.

Петров припомни, че на база първите четири месеца от годината прогнозата била за дефицит в размер на около 124 млн. лв в края на 2015 г.
Данните от следващите месеци за разходите на болниците обаче сочели, че сумите намаляват.
Петров не посочи актуална цифра за очаквания дефицит след актуалните данни, но увери, че дефицитът ще е наполовина.

Другата седмица се очаква Надзорния съвет да има точни данни. Тогава ще стане ясно и какъв е преразходът за лекарствата, както и каква е картината за първото шестмесечие от годината.

„На същото заседание ще бъде направен анализ на разходите за лекарства, мерките, които сме предприели досега и мерките, които могат да се предприемат след промените в закона, тъй като това са двете дефицитни сфери", коментира още подуправителят на НЗОК.

В същото време Петров изтъкна, че в резерва на касата все още има пари.

„Промените в закона за здравното осигуряване ще ни позволят да предприемем допълнителни мерки по отношение на контрола", увери д-р Петров. Идеята на оперативното ръководство е да се завишат санкциите за отчитане на дейност, която не е извършена.
Петров обаче каза, че не разчитат на приходите от санкции, а на това нарушенията да намалеят. Това съответно щяло да понижи и разходите на НЗОК.

На 9 юли ще кажем в какви рамки може да бъде очакваният дефицит, който обаче може да бъде поет от резерва на касата", обобщи д-р Петров.

Друг е въпросът, че се очаква и дефицит от лекарствата, който също се нуждае от анализ - изчисленията сочат 168 млн. лв.
Подуправителят на касата обаче е на мнение, че и в това перо също е вероятно да има намаление. Разчита се на договарянето с фармацевтичните фирми.