Засега не се налага да бъдат пращани военни на границата на България с Турция, за да възпират нелегални имигранти. Това заяви пред журналисти във Варна премиерът Бойко Борисов, цитиран от Varnautre.bg.

130 войници и техника вече са на южната граница
Още...

Борисов подчерта, че ситуацията се следи непрекъснато и при необходимост веднага ще бъде взето решение. Една такава дислокация на армейски подразделения никак не е проста. „Армията не съм я пращал, взехме решение, че за момента не е нужно", коментира Борисов.

Изказването на премиера звучи странно на фона на обявеното снощи от главния секретар на МВР главен комисар Георги Костов, че войската вече е по границата. След среща с областния управител на  Одрин Дурсун Али Шахин, Костов обяви, че служители на Министерство на отбраната и военна техника вече се включват в охраната на границата със задачи да осъществяват патрулно-постова дейност съвместно с екипите на „Гранична полиция".

Същия ден сутринта на извънреден брифинг той съобщи, че по разпореждане на премиера започва военна операция по южната ни граница, състояща се от изпращане на армейски части за подпомагане на гранична полиция.

Борисов направи изказването си във Варна само няколко часа, след като военният министър Николай Ненчев обяви в парламента, че 130 военнослужещи със съответната техника са на границите ни. Той увери, че има готовност бройката да се удвои в рамките на часове, ако се наложи. Нямало разпоредби армията да обикаля по селищата и да търси бежанци.

Бойко Борисов увери, че страната ни е взела всички необходими мерки и ако има ескалация на миграционния поток, може да се намеси в рамките на минути. Премиерът посочи, че към момента се работи изключително добре с турската страна, както и с със сръбската. Непрекъснато се задържали по 50-100 души, влезли по някакъв начин в България. Тази нощ са задържани двама каналджии с 50 имигранти.

По думите на Бойко Борисов, като процент задържани каналджии сме далеч над средното за Европа ниво като цяло.

Той коментира, че е налице изключително силен миграционен натиск и по определени граници ситуацията е много тежка. Премиерът изрази надежда на предстоящия съвет на Европейския съюз да се вземе решение и да се повлияе политически на върху източника на проблема, който е в Сирия.

Страната ни била готова за предизвикателството, коментира Борисов, цитиран от БНР. По мнението му, можем да се справим с 1200 души. Това показва солидарност и разбиране.

Премиерът благодари на валията на Одрин и турската страна, защото полагали огромни усилия и извозвали бежанците в обратна на нашата страна посока. Борисов се надява така и да продължи.