"Агенцията за борба с градушките да бъде преобразувана в държавно предприятие, което ще позволи допълнителн приходи".

Това предложи президентът на КНСБ Пламен Димитров по повод започващите в сряда символични протести на служителите. Най-драматичният въпрос, който взривява хората, са ниските заплати, напомни Димитров.

Припомняме, че днес изтича срокът, който служителите на ИАБГ дадоха на управляващите, за да отговорят на поставените от тях проблеми в протестна нота.

Най-драматично ниска е заплатата на ракетострелеца, който получава 395 лв. средна брутна заплата. Малко по-високо е възнаграждението на техниците по съоръженията- около 500 лв. Физиците -метеоролози получават под 600 лв.

432 лв. е средната брутна работна заплата в Изпълнителната агенция за борба с градушките. 75% от служителите поличават възнаграждение в размер на минимлната работна заплата.

В Агенцията за борба с градушките ефектът "Дянков" още стои с петте наредби за оценката и образуването на работната заплата на работещите в администрацията, изтъкна Пламен Димитров.

От КНСБ са провели няколко срещи със земеделския министър Десислава Танева и финансовия- Владислав Горанов.

"Социалното напрежение в системата датира от 2008 г. Във времето сме имали непрекъснат диалог с изпълнителната власт и с ръководства на агенцията, но към този момент няма решение", коментира Валентина Васильонова, зам.-председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ.

Проблемът е в недофинансирането на системата.  Според Васильонова е цинично, че недостигът на средства се компенсира чрез ниските работни заплати на служителите, които са висококвалифицирани кадри и работят при тежки полеви условия.

Същевременно те събират и анализират информация в полза на цялото общество.
758  са реално заетите в системата в момента. Държавата обаче плаща за 593 души.

Фондът "Работна заплата" се разпределя на 758 души. Васильонова е категорична, че системата технологично не може да функционира с по-малко хора.

През следващите 3 дни протестите ще бъдат символични. Служителите в агенцията остават на работните си места. Ако обаче не бъдат предприети мерки, през септември служителите ще пристъпят към ефективни протести.

Стана ясно, че агенцията няма да има пари в бюджета за заплати за ноември и декември.