Огромен риск от градушки заплашва реколтата на земеделците в селата, а противоградните ракети в складовете са на привършване. За това предупреди в интервю за News.bg изпълнителният директор на Агенция „Борба с градушките" инж. Николай Николов.

Активният сезон за борба с градушките вече е в разгара си, като през изминалата седмица само за един ден са били изстреляни 150 противоградни ракети, стана ясно още от думите на инж. Николов.

Проблемът е, че наличните ракети привършват, а няма как да бъдат закупени нови. „В началото на сезона имахме зареденост само от 1700-1800 ракети в складовете, което на практика е нулево зареждане.

Минималната зареденост на ракетна площадка трябва е от 20 до 30 противоградни ракети, а напомням, че ние разполагаме с 200 такива площадки", притеснен е инж. Николов.

Тогава фирмата-доставчик на ракетите доставя макар и финансово необезпечени 5700 ракети, с които да започне борбата с градушките.

„И тези количества започват да привършват, две-трети от тях вече са изстреляни срещу градушки", предупреди шефът на агенцията и потвърди думите си с данните, че сега средната зареденост на ракетните площадки е под 15 бройки.

Ако свършат ракетите в складовете, ще бъдем принудени да пренасочим и да свием дейността в момента, в който останем под критичния минимум - под 7-8 ракети на ракетна площадка. В този случай не е възможно да се извършат въздействия", обясни още инж. Николов.

Другата част от проблема е фактът, че взетите в началото на сезона ракети не са платени все още на фирмата. „За да получим финансиране на работата ни, трябва да подадем искане за отпускане на пари към междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет", посочи механизмът директорът на „Борба с градушките".

Той поясни: „В началото на месец май подадохме искане към въпросната междуведомствена комисия за 4,4 млн. лева, с които да бъдат заплатени ракетите, които вече бяхме взели.

Тази комисия обаче все още не е сформирана - вече трети месец, и ние нямаме възможност да заплатим на фирмата ракетите, които взехме, използваме и дори вече привършват.

Следователно има реална опасност да не можем да довършим активния сезон по градозащита, което пък представлява огромен риск пред реколтата на земеделците", заключи инж. Николай Николов.